Kuivaliha ei kärsinyt märästä säästä

Poronlihan kuivaaminen onnistui Etelä-Lapissakin, vaikka välillä kostea kevät jo säikäytti valmistajia. Kuivaliha ei kärsinyt sateisesta sääjaksosta.

kuivaliha
YLE / Kirsi Partanen

Etelässä kevät on jo niin pitkällä lämmennyt, että lihat on otettu orsilta pois - pois kärpästen syötäviltä, mutta Pohjois-Lapissa paras kuivatuskausi on meneillään ja aivan pohjoisessa se on vielä edessä.

-Kyllähän ne ovat juuri nuo kärpäset, jotka sen asian sanelevat, sanoo Kari Henttunen Paliskuntain Yhdistyksestä.

-Parempi syödä lihat itse kuin syöttää ne kärpäsille, hän naurahtaa.

Henttusen mukaan kevät oli nopea, mutta lihan kuivaamiselle kuitenkin hyvä. Hänen mielestään märkä kausi ei ollut niin pitkä, että siitä olisi ollut erityistä haittaa. Yleensähän lihat ripustetaan kuivumaan suojaisaan ja ilmavaan paikkaan. Suora sade sinne ei pääse. Henttunen ei silti kiellä, etteikö liiasta kosteudesta olisi haittaakin.

-Tottakai kosteus voi aiheuttaa omia ikäviä asioitaan, kuten hometta. Mutta en tosiaankaan ole kuullut, että lihaa olisi pilaantunut kostean sään takia.

Pohjoisessa paras kuivalihakeli vielä edessä

Luoteis-Lapissa Muoniossa yrittäjä ja lihakauppias Olavi Keimiöniemi sanoo myös saaneensa hyvän kuivalihasadon.

-Kaikki on mennyt hyvin ja tavara on maukasta. Kyllä sitä passaa vuoleskella suoraan suuhun tai vellisuuruksen joukkoon.

Keimiöniemen mukaan hyvät kuivatuskelit jatkuvat Pallastunturin maisemissa. Ylempänä paras kuivaliha-keli on vasta edessä.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen