1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Eduskuntatalo on 80-vuotias

Suomen Eduskuntatalo on täyttänyt tänä keväänä 80 vuotta. Talo on Suomen tunnetuin rakennus ja aikansa arkkitehtuurin ja suunnittelun merkittävä kokonaistaideteos.

Eduskuntatalon istuntosali kupolin tasanteelta kuvattuna. Kuva: Yle

Eduskuntataloa ryhdyttiin rakentamaan 20-luvulla ja se vihittiin käyttöön 80 vuotta sitten maaliskuussa 1931. Rakennus oli aikansa eturivin arkkitehtuurin, tekstiilitaiteen, muotoilun ja tekniikan lippulaiva.

Arkkitehti Johan Sigfrid Sirén johti suunnittelua tiukalla otteella ja suunnitteli itse pitkälti myös sisustuksen, kuten istuntosalin tuolit. Mutta vahvan leiman jättivät myös muiden alojen osaajat. Esimerkiksi kuvanveistäjä Gunnar Finnen jälki näkyy ornamentiikassa ja suunnittelija Rafael Blomstedtin näkemys puhemiehen huoneen kalustuksessa. Eduskuntatalosta tehtiin klassistinen kokonaistaideteos, jossa suurille maalauksille tai veistoksille ei ollut tarvetta. Nykyään Eduskunnan taidekokoelmassa on 1500 teosta.

Uudistukset vaativat kompromisseja

Eduskuntatalo on peruskorjattu 80-luvulla ja aikojen saatossa jopa hallitushuoneen pöytää pitänyt jatkaa pidemmäksi, kun ministeriöitä on tullut lisää.

- Kun tämä ei ole museo, vaan elävä instituutio ja satojen ihmisten työpaikka, vaaditaan kauheesti kompromisseja, kertoo intendentti Liisa Lindgren.

Uudistuksista huolimatta tilojen väritys, huonekalut ja henki ovat säilyneet puhtaana klassismin, funktionalismin ja art decon kokonaisuutena.

- Tähän aikaan vuodesta kun aurinko paistaa etelästä ja virtaa marmoriportaikosta läpi valtiosalin, näyttää siltä kuin valtiosalissa ilma väreilisi vähän niin kuin vihreä vesi. Ja se on aika hienoa, toteaa Lindgren.