Kerkkoon kylä ei alistu näivettymiselle

Porvoon Kerkkoossa asukkaat ovat ryhtyneet luomaan itse uusia palveluja kylästä häviävien tilalle. Kyläläiset onnistuivat säilyttämään talkoovoimin muun muassa lakkautuslistalle joutuneen kyläkirjaston. Nyt asukkaat puuhaavat omaa elintarvikekioskia toimintansa lopettaneen kyläkaupan tilalle.

Kerkkoo, Porvoo
Kerkkoolaiset vanhan, helmikuussa sulkeneen kyläkaupan edessä.YLE

Kun Kerkkoon kirjasto joutui viime vuoden lopussa lakkautuslistalle, eivät kyläläiset jääneet toimettomiksi. Kirjasto siirrettiin vuokratiloista asukkaiden voimin koululle, jossa se palvelee oppilaita päivisin ja muuta kylän väkeä yhtenä iltana viikossa, kertoo Kerkkoon kyläyhdistyksen sihteeri Piritta Simola.

- Koululla meillä on iso ruokasali, jonne ne kaikki kirjaston kirjahyllyt ja kirjat mahtuivat hyvin. Meidän kirjasto on ollut aiemminkin lakkautusuhan alla ja aina me olemme onnistuneet sen pelastamaan, Simola kehuu.

Simola mukaan kirjastosta ei olla missään nimessä haluttu luopua, koska se on ollut kyläläisille erittäin tärkeä paikka. Vapaa-ajan viihdettä kirjojen muodossa tarjoava kirjasto on toiminut kyläläisille myös kohtaamispaikkana.

Tähtäimessä kyläläisten pyörittämä oma kauppa

Helmikuun lopussa Kerkkoo menetti toisen tärkeän paikkansa, kun kyläkauppa lopetti toimintansa. Kyläläiset eivät jääneet sitäkään pitkäksi aikaa suremaan, vaan päättivät tehdä asialle jotain, kertoo myös kyläyhdistyksen kauppatyöryhmässä istuva Simola.

- Emme usko, että löydämme kovin äkkiä halukasta yrittäjää tänne kyläkauppiaaksi, joten me mietimme mitä me voisimme itse tehdä. Niin syntyi ajatus siitä, että voisimme perustaa osuuskunnan, joka palkkaisi työntekijän, joka pyörittäisi meille sitä omaa kyläkauppaa.

Runsaan 800:n asukkaan kylältä on lähdössä osuuskuntaan mukaan ainakin satakunta taloutta.

Tällä hetkellä kaupalle etsitään toimitilaa ja suunnitellaan sen palveluja. Peruselintarvikkeiden ja lähiruuan lisäksi toiveena on tarjota myös kotiinkuljetuspalvelua. Elintarvikekioskin yhteyteen halutaan perustaa myös kahvila, joka toimisi kyläläisten kohtaamispaikkana.

- Kahvila ja kauppa ovat osa sosiaalista elämää, sinne voi mennä kesällä lasten kanssa jäätelölle tapaamaan tuttuja. Se on myös ekologista toimintaa. Ei tarvitse lähteä keskustaan asti ajamaan jos tarvitsee vain jotain pientä, sanoo kerkkoolainen Mirva Moisio.

Aktiiviset kyläläiset pitävät kylänsä elinvoimaisena

Kyläläisten oma kauppa on tarkoitus saada auki vuoden sisällä. Sitä ennen yhteistä asuinpaikkaa kehitetään muun muassa erilaisilla talkoilla.

- Eihän se sillä parane, että jää vain murehtimaan. Asioille pitää tehdä jotain ja täältä onneksi löytyy ihmisiä, jotka haluavat tehdä asioille jotain, Mirva Moisio toteaa.

- On mukava tehdä yhdessä asioita ja huomata, miten sillä omalla toiminnalla voi saada isojakin juttuja aikaan ja vaikuttaa siihen, minkälaisessa paikassa asutaan, Piritta Simola jatkaa.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys