Miral on elokuva yhden naisen rohkeudesta

Ohjaus: Julian Schnabel Alkuperämaa: Ranska, Israel 2010 Pääosissa: Freida Pinto, Hiam Abbass, Alexander Siddig, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe, Juliano Mer-Khamis K-13

Israelilaisten ja palestiinalaisten välistä sotaa on kestänyt jo yli kuusikymmentä vuotta. Juutalaisen Julian Schnabelin ( Perhonen lasikuvussa, 2007) uusi elokuva Miral kertoo tuosta sodasta ja sen jalkoihin joutuneista ihmisistä orvon palestiinalaistytön Miralin elämän kautta.

Eletään vuotta 1978, kun 7-vuotiaan Miralin äiti kuolee ja tyttö päätyy Hind Husseini -nimisen naisen , vuonna 1948 orvoille palestiinalaistytöille perustamaan kouluun. Kun Miral on 17-vuotias, lähettää Mama Hindi hänet opettajaksi pakolaisleirille. Ensimmäistä kertaa elämässään Miral joutuu kasvokkain kotimaassaan vallitsevan tilanteen kanssa ja havahtuu taisteluun, jonka tuntee myös omakseen. Miral joutuu tekemään vaikean päätöksen, yhtyäkö , monien tuttaviensa tavoin, taisteluun miehittäjiksi kokemiansa israelilaisia vastaan , vai ryhtyykö hän toteuttamaan Mama Hindin vankkaa uskoa siihen, että koulutus ja tieto on ainoa tie rauhaan.

Tämän Julian Schnabelin naisystävänsä Rula Jebrealin omaelämäkerrallisen romaanin pohjalta ohjaaman elokuvan sydän sykkii oikeille asioille. Elokuva ei ota kantaa palestiinalaisten ja israelilaisten väliseen sotaan, eikä etsi syyllisiä, vaan tarkastelee sen keskellä eläviä ihmisiä.

Elokuva jakautuu neljään osaan, joilla kullakin on oma päähenkilö. Tämä ratkaisu tekee elokuvasta hiukan hajanaisen, yhdenkään henkilön tarinaan kun ei ehditä kunnolla paneutua. Oman hämmenyksensä aiheutta myös se, että elokuvan nimihenkilö Miral tulee kuvaan mukaan oikeastaan vasta tarinan puolivälissä, olkoonkin, että edeltävät tapahtumat liittyvät saumattomasti hänen tarinaansa.

Miral on elokuva paitsi tuosta päättymättömästä sodasta niin ehkä lopulta ennen kaikkea kertomus yhden naisen rohkeudesta. Miralin oman, hiukan hollywoodmaiseksi vääntyvän tarinan ohitse elokuvan keskeiseksi henkilöksi nousee lopulta Mama Hindi. Tämän naisen urheus ja uhrautuvaisuus on tarjonnut tuhansille sodan jalkoihin jääneille palestiinalaisorvoille kodin ja mahdollisuuden elämään.

Oman traagisen lisänsä elokuvan kertomalle tarinalle tuo se, että yksi sen keskeisistä näyttelijöistä, palestiinalaissyntyinen Juliano Mer-Khamis murhattiin jokunen viikko sitten hänen Jeninissä sijaitsevalle pakolaisleirille perustamansa teatterin edessä. Näyttelijä tunnettiin poliittisista kannanotoistaan, joissa hän suomi niin palestiinalaisia kuin israelilaisia.