1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Päiväni Margueritten kanssa tarjoaa suloista sentimentaalisuutta

Ohjaus: Jean Becker Alkuperäinen nimi: La tête en friche Alkuperämaa: Ranska 2010 Pääosissa: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Maurane, Patrick Bouchitey K-7

Ylen aamu

Germain (Gérard Depardieu) on 60-vuotias, äitinsä puutarhaan parkkeeratussa asuntovaunussa asuva, liki lukutaidoton miehenköriläs. Niukan elantonsa hän hankkii myymällä paikallisella torilla itsekasvattamiaan hedelmiä ja vihanneksia. Suurimman osan ajastaan Germain kuitenkin viettää istuen puiston penkillä, pitämässä lukua ystävinään pitämistään kyyhkysistä. Eräänä päivänä hänen viereensä istuutuu vanha nainen, Margueritte, ja nämä kaksi yksinäistä alkavat jutella keskenään ja ystävystyvät. Marguerite (Giséle Casadeus) ottaa tavakseen lukea miehelle kirjallisuuden klassikoita, Germainen puolestaan ilahduttaessa ystäväänsä pihastaan poimimillaan tuomisilla. Eräänä päivänä Margueritte sitten katoaa ja Germain pelkää pahinta.

Missäpä muualla kuin elokuvissa tai kirjoissa, jollaiseen tämä elokuva perustuu, voisi rutkasti ylipainoinen, mieleltään yksinkertainen, mutta sydämeltään puhdas kuusikymppinen mies löytää itselleen kolmekymmentä vuotta nuoremman naisen. Puhumattakaan siitä, että samaista miestä kolmekymmentä vuotta vanhempi korkeasti sivistynyt nainen kuin sattumalta ryhtyisi sivistämään miestä lukemalla tälle maailmankirjallisuuden merkkiteoksia, joiden ytimen mies tuntuu omaksuvan tuosta vain.

Jos nämä pienet mahdottomuudet nyt unohtaa ja antautuu sadun vietäväksi, niin Päiväni Margueritten kanssa tarjoaa suloisen sentimentaalisen puolitoistatuntisen. Elokuvan lämpimän ytimen muodostavat sen päänäyttelijät, ranskalaisen elokuvan ikoni Gérard Depardieu ja heinäkuussa 97 vuotta täyttävä Gisèle Casadesus. Parin yhteiset kohtaukset ovat täynnä lämpöä ja saavat kyynisemmänkin katsojan ainakin hetkeksi uskomaan ihmisten perimmäiseen hyvyyteen.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi