Ääriryhmät, anarkistit ja häiriintyneet uhkana häiden turvallisuudelle

Williamin ja Katen häiden turvallisuusjärjestelyt on aloitettu jo viime vuoden puolella. Mittavan operaation on arvioitu olevan koko brittihistorian kallein turvallisuusoperaatio. Hintaa on ynnätty tulevan jopa tuplasti verrattuna Dianan ja Charlesin häihin.

Ulkomaat
Poliisi tarkastaa viemäreitä Whitehall-kadulla Lontoon keskustassa.
Lontoon poliisi valmistautuu parhaillaan perjantain kuninkaallisiin häihin. Suunnitelmia on hiottu viime marraskuun kihlajaisuutisesta lähtien. Turvallisuuskustannusten arvioidaan kohoavan ennätyksellisen korkeiksi.

Parlamenttitalon edustan mielenosoittajista osa on ollut paikalla useita vuosia. Kuninkaalliset häät uhkaavat keskeyttää rauhan vaatimisen. Parlamenttitalon edustan mielenosoittajia uhkaa häätö pois kuninkaallisten häiden jaloista.

- Olisin päätökseen hyvin pettynyt. Yritämme tehdä yhteistyötä yhteisön, poliisin ja paikallisviranomaisten kanssa, mielenosoittaja Marie Gallastegui kertoo.

- Lain mukaan hallituksella eikä paikallisviranomaisilla ole oikeutta häätää meitä. Uskon, että he keksivät jonkun tekosyyn siihen. Meidän pitää olla valmiina, mielenosoittaja Mark Williams sanoo.

Tuhannet poliisit turvaavat häitä

Turvajärjestelyissä ei haluta ottaa riskejä ja päivän kulun turvaamiseen osallistuu tuhansia poliiseja.

- Aloimme suunnitella turvallisuusjärjestelyjä heti kihlajaisuutisten jälkeen 22 viikkoa sitten. Kyse on mittavasta operaatiosta. Olemme tehneet tarkat riskianalyysit, komisario Penny Mills Metropolitan poliisista kertoo.

Noin miljoonan ihmisen odotetaan saapuvan keskustan alueelle nauttimaan häähumusta.

Brittihistorian kallein operaatio

Hääreitti kulkee parlamenttiaukion ympäri ja kirkon ohi. Perjantaina tämä alue on tyhjä liikenteestä ja laaja osa Lontoon keskustaa suljettu. Arvioiden mukaan kyseessä on Brittihistorian kallein turvallisuusoperaatio. Turvallisuusasiantuntijan mukaan kustannukset ovat tuplat Dianan ja Charlesin häihin verrattuna. 80-luvulla pelättiin IRAN:n mahdollisia iskuja, mutta nykyään uhkat ovat toiset.

- Mahdollisia uhkia edustaa ääriryhmät ja opiskelija-anarkistit. Myös häiriintyneet ihmiset ovat listalla, toteaa turvallisuuskonsultti Ed Koyuncu Regalis Groupista.

H-hetkenä juhlakansan joukkoon soluttautuu myös siviilipukuisia poliiseja ja virkavallan tukena on tiedustelupalvelun ihmisiä sekä armeijan erikoisjoukkoja. Esimerkiksi hääkirkon katolla on varmasti tarkka-ampujia. Poliisin mukaan mitään uhkaavaa ei ole tiedossa, mutta viesti on selvä.

- Olemme kartoittaneen kaikki mahdolliset häiriötekijät, ja tarvittaessa poliisi saapuu paikalle nopeasti. Viesti häiriköille on, että älkää tulko tänne, Mills sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Nora Kajantie, Lontoo