1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rasitusvammat

Soittoharrastus laittaa kropan koville

Musiikin harrastaminen ja soittaminen voivat tehdä hallaa ihmisen vartalolle. Ahkerasta harjoittelusta voi tulla erilaisia rasitusvammoja, kädet saattavat kipeytyä ja selkä jumiutua. Moni lapsi aloittaa soitonopetuksen nuorena, jopa alle 5-vuotiaana. Hyvä soittoasento on erityisen tärkeä kasvuikäiselle lapselle.

rasitusvammat
Pieni tyttö soittaa viulua.
YLE / Mika Kanerva

Pianonsoiton opettaja Johanna Laaksonen tietää, että soittaminen voi saada kropan kipuilemaan. Hän on harrastanut pianonsoittoa nuoresta tytöstä lähtien.

Teini-ikäisenä hän harjoitteli pääsykokeisiin päivittäin useita tunteja. Seurauksena hänen kätensä kipeytyivät niin, että soittaminen oli laitettava tauolle moneksi kuukaudeksi.

- Jonkinlainen rasitusvamma se oli. Samoihin aikoihin meni myös alaselkä sellaiseen kuntoon, että oli hankala istua. Se paljastui lopulta rakenteelliseksi viaksi, ja istuma-asento piti remontoida uusiksi, Laaksonen kertoo.

Luonteva asento on tärkeä

Musiikin ammattilainen muistuttaa, että soittoharjoitusten vastapainoksi on muistettava harjoittaa kroppaa ja lihaskuntoa. Jumppakin voi vetreyttää lihaksia.

Moni lapsi aloittaa musiikkiharrastuksen ja soitinopetuksen varhain, jopa alle 5-vuotiaana. Aina ergonomiaan ja kropan hyvinvointiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota.

On kuitenkin tärkeää, että esimerkiksi pianonsoitossa katsotaan tarkasti, että etäisyys soittimeen on sopiva ja istuin on hyvällä korkeudella, muistuttaa Johanna Laaksonen.

- Tiedän, että on niitäkin, jotka eivät kiinnitä siihen huomiota. Mutta minä olen käynyt kovan koulun, joten pidän sitä hirveän tärkeänä.

Laitinen katsoo aina, että oppilaiden istuma-asento on kohdallaan ja alaselkä sopivasti notkolla. Käsivarsia ja ranteita pitää pystyä käyttämään luontevasti.

- Jos ranteita käyttää oikein, koko käsivarsi on rento ja istuma-asento on hyvä. Jos taas käsivarret ovat jäykät, rannekaan ei toimi. Se on kokonaisvaltainen paketti.

Piano on siitä helppo soitin, että sitä ei tarvitse kannatella - toisin kuin vaikka viulua tai hanuria. Usein ongelmat moninkertaistuvat tällaisten soittimien kohdalla.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi