Euroviisufanilla jännitys ja matkakuume kohta huippulukemissa

Kouvolalaisella Antti Salmelalla alkaa olla pikku hiljaa perhosia vatsassa. Matka Saksassa pidettäviin Euroviisuihin lähestyy. Tämä on hänelle jo 11. kerta, kun hän lähtee kisoihin paikan päälle. Kisakattausta hän pitää monipuolisena.

Euroviisut
Paradise Oskar (vasemmalla) oli kouvolalaisen viisufanin, Antti Salmelan ehdoton suosikki tämän vuoden Euroviisuissa.Antti Salmela

Antti Salmela on seurannut eri viisumaiden karsintoja innokkaasti. Ihan kaikkien 42 viisumaan karsintoja hän ei ole nähnyt, kaikissa maissahan niitä ei edes järjestetty. Mutta hän on seurannut netistä yli 30 maan karsinnat.

Antin mukaan tämän vuoden euroviisukappaleista löytyy monipuolinen kattaus.

-On eurodiskoa, etnistä musiikkia, poppia, rockia ja jopa a cappellaa. Balladit ovat tosin vähissä, joten se saattaa tietää hyvää meidän Paradise Oskarille ja Da Da Dam-kappaleelle, tuumailee Antti.

-Ja esiintyjien joukosta löytyy paljon nuoria artisteja. Viime vuosien nuoret voittajat ovat selvästi vaikuttaneet asiaan.

Antin suosikki on Suomi

Antti Salmelan ykkössuosikki on Suomi. Sen jälkeen tulevat Bosnia-Hertsegovina, Ranska, Unkari ja Iso-Britania.

-Bosnia-Hertsegovinan kappale on rennon letkeä etninen humppa. Se on myös hyvin aito esitys. Ranskan kappaleen esittää 21-vuotias tenori. Se on hieno esitys, analysoi Antti.

-Ranska on voittanut viimeksi 34 vuotta sitten. Se on yksi näistä kisojen suurrahoittajista. Olisikohan aika jo voittaa...

-Unkarilla on mielenkiintoinen aikuisen naisen diskokappale. Iso-Britaniaa puolestaan edustaa vanha tuttu Blue-yhtye. Kymmenen vuotta sitten kyse oli poikabändistä, nyt esiintyjät ovat jo aikamiehiä. Hyvä kappale, kehuu Antti.

Antti Salmela ei suoralta kädeltä moiti mitään kisakappaletta huonoksi, mutta vähiten hän innostuu slovakian kappaleesta.

-Kauniit kaksostytöt esittävät kappaleen, joka ei minua oikein miellytä. Se on sellaista harmaan-beigeä mattaa. No, nyt tietysti slovakia voittaa, nauraa Antti.

Suomea kehutaan maailmalla

Antti Salmela on seurannut tiiviisti myös eri maiden nettikeskusteluja, joissa on arvosteltu viisuehdokkaita.

-Suomen kappaleesta pidetään. Sitä on kehuttu luonnollisuuden ja aitouden vuoksi. Kun nuori mies esittää omatekemän kappaleen kitaran kanssa ilman mitään sirkustemppuja, se viehättää.

-Britaniassa viisufanit järjestivät oman äänestyksen esikatseluvideoiden perusteella. Suomi tuli äänestyksessä toiseksi, hehkuttaa Antti.

Antti aloittaa viisublogin

Antti Salmela lähtee Saksaan Euroviisuihin viikon päästä lauantaina. Düsseldorfissa hän viettää aikaa viikon, tietysti finaaliin saakka.

-Viikon aikana tapaan muita viisufaneja ympäri maailman, käymme eurodiskossa ja pääsemme kokemaan hienoja hetkiä yhdessä.

-Minulle matkan kohokohta on avajaiset, vaikka viikkoon mahtuu paljon upeita hetkiä.

Suomesta Saksaan lähtee satakunta fania ja ympäri maailman heitä saapuu valtavasti. Fanit ovat yhteyksissä toisiinsa myös läpi vuoden.

-Facebookissa meillä on iso yhteisö ja meillä on myös tapana lähettää toisillemme levyjä. Eli minä lähetän esimerkiksi israelilaiselle fanille Suomen edustuskappaleen ja saan sieltä heidän levynsä itselleni.

Antti Salmela nousee Saksan koneeseen lauantaina 7. toukokuuta.

-Kieltämättä pikku hiljaa alkaa jännittää, on jo vähän perhosia vatsasssa.

Antti Salmela kirjoittaa viisublogia YLE Kymenlaakson nettisivuille alkaen 2.5.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila