Pekka Puustinen ei malta jättää toimittajuutta

Karjalan Maa -lehden pitkäaikainen päätoimittaja Pekka Puustinen on muutoksen edessä lehden loputtua. Hän ei ole kuitenkaan vielä valmis jättämään toimittajan työtä taakseen.

Pohjois-Karjala
Päätoimittaja Pekka Puustinen.
YLE / Riikka Heikkilä

Kun Pekka Puustinen jättää Karjalan Maan päätoimittajan pestin, hän aikoo ensimmäistä kertaa eläessään pitää koulutuksensa mittaisen kesäloman. Puustinen kun on koulutukseltaan opettaja. Kansankynttilää hänestä ei kuitenkaan koskaan tullut, vaan lehtimiehen työ vei mukanaan lähes alusta alkaen.

- Opiskelun yhteydessä olin mukana siinä pienessä joukossa, joka herätteli henkiin Joensuun ylioppilaslehteä. Kukaan meistä ei tiennyt lehden teosta mitään, mutta me opettelimme - varmaan se kipinä lähti siitä.

Puustinen tuli kesätoimittajaksi Karjalan Maahan toukokuussa 1978. Parin kuukauden kokemuksen perusteella Puustinen tiesi jo tulleensa oikealle alalle.

- Yksi ensimmäisistä keikoista oli, kun Hammaslahden kupeessa oli syttynyt iso metsäpalo. Silloinen päätoimittaja laittoi "oikean toimittajan" toisella autolla perään, että eihän se kesätoimittaja osaa sellaisesta juttua tehdä. Mutta niin siitä vain tehtiin mallikas juttu! Puustinen muistelee.

1980-luku oli vauhdikasta aikaa

Pekka Puustinen oli Karjalan Maan levikkipäällikkönä ja myöhemmin erikoistoimittajana 1980-luvun puolivälissä, jolloin lehti viimeisen kerran koetti toden teolla haastaa Karjalaista.

- Olihan se vauhdikasta aikaa ja innostunuttakin. Porukoilla oli tekemisin meininki ja tuloksiakin syntyi. Suunta oli sellainen, että siitä olisi voinut tulla vaikka mitä, mutta rahat loppuivat kesken, Puustinen pohtii.

Puustinen näkee Karjalan Maan päätehtäväksi maakunnan kehittämisen. Kun alkujaan lehden tarkoituksena oli toimia pohjoiskarjalaisen maalaisväestön äänenkannattajana, 1980-luvusta alkaen lehti muuttui yleislehdeksi.

- Yhteiskunnallinen kehitys on vaikuttanut siihen, että lehti oli yleislehti viimeiseti pari-kolmekymmentä vuotta. Mutta kyllä talonpojan asia on ollut siellä taustalla koko ajan.

Eläkkeen odottelu ei ollut vaihtoehto

Pekka Puustinen ehti työskennellä Karjalan Maassa 33 vuotta. Lehden lopettamisen ja kesäloman jälkeen hän siirtyy pitkäaikaisen kilpailijan, sanomalehti Karjalaisen palvelukseen.

- Toimenkuvassa on sateenkaarena maakunnan kehittäminen. Se on hyvin samantyyppistä toimituksellista työtä kuin Karjalan Maassa.

Puustinen sanoo, ettei hän edes vakavasti harkinnut sitä vaihtoehtoa, että olisi jättäytynyt odottamaan eläkepäiviä.

- Ilmeisesti on jotakin vielä sanomatta! heittää Puustinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen