1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kruunajaiset

Anja kutsuttiin kuningatar Elisabethin kruunajaisiin

Avioliittoon astuvan prinssi Williamin isoäiti Elisabeth II kruunattiin kuningattareksi 1953 ja kruunajaisia seurasi myös Rovaniemeläinen Anja Talvitie. Vasta 17 vuotias Anja oli osa suomalaisten nuorten ryhmää, joka oli kutsuttu seuraaman kruunajaisia. Kuningatar kutsui kruunajaisiinsa nuoria eri puolilta maailmaa.

Anja Talvitien kruunajaismatka on tallennettu albumiin. Kuva: YLE

Nuorten matkan kruunajaisiin järjesti Worlds Friendship Federation. Anja asui viikon ajan englantilaisessa perheessä ja isäntäväki esitteli hänelle nähtävyyksiä ja maan tapoja. Matkaan liittyi myös virallisia tapaamisia muun muassa paikallisen pormestarin luona.

- Yksi jännittävimmistä asioista minulle oli matka maanalaisella ja ihan yksin. Isäntäperhe sanoi millä asemalla pitää jäädä pois ja muistan kuinka minua pelotti pääsenkö perille. Hyvin se meni.

Anja Talvitie on nuoresta pitäen harrastanut valokuvausta ja matkan muistot on tallennettu valokuva-albumiin. Hillitty englantilainen charmi välittyy kuvista. Linnoja, kriketin pelaamista, ulkoilmateatteria ja kauniita maisemia.

- Tässä kuvassa on pariskunta, jonka luona asuin. Mies näyttää perienglantilaiselta virkamieheltä. Musta puku, kravatti ja piippu kädessä. Vaimo oli kotirouva.

Kruunajaisia seuraamassa

- Kun kruunajaispäivä koitti, menimme Lontoon keskustaan. Siellä oli valtava tungos ja monet ihmiset olivat majoittautuneet katujen varsille, ihan niinkuin tänäänkin kun William ja Kate menevät naimisiin, muistelee Anja.

- Tunnelma oli kuitenkin hillitty. Ihmiset lauloivat God save the Queen, mutta huutoja ja riehumista ei näkynyt. Kun kruunajaiskulkue oli kohdallani, edessä oli valtava ihmisjoukko. Onnistuin kuitenkin nappaamaan kuvan, jossa Elisabethin vaunut menevät ohi.

- Muistan ajatelleeni, että huh - minä olen nyt täällä. Miten tämä on mahdollista? Se harmittaa, että en nähnyt kuningatarta lähempää.

- Aion seurata myös Williamin ja Katen häitä. Nuoriin pitää uskoa, sanoo Anja Talvitie.