1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaverirobotti auttaa vanhusta arjessa

Auttavien käsien puutetta vanhusten hoitotyössä yritetään tulevaisuudessa paikata myös robottitekniikalla. Ylivieskalaisesta Kaverirobotista odotetaan arkipäivän auttajaa ikäihmisille.

tiede

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikössä Centriassa Ylivieskassa työstettävän robotin kehittämistyön tavoitteena on laite, joka helpottaa ja turvaa vanhuksen elämää. Puheenohjauksella paikasta toiseen seuraava robotti tarjoilee tässä vaiheessa muun muassa uutisia ja ajanvietettä.

Yhteydenpidon ja ajanvietteen lisäksi robotti voi tulevaisuudessa muistuttaa vaikkapa lääkkeiden ottamisesta tai tarkkailla ikäihmisen terveydentilaa.

Eläkeläinen Matti Saarikettu on ottanut uuteen apulaiseen tuntumaa Centrian tutkimuskeskuksessa ja on tyytyväinen Kaverirobottiin.

- Youtubesta on kiva kuunnella musiikkia, mutta ehkä laitteen kaikkein tärkein ominaisuus on kuitenkin skype-puhelinyhteys, jonka kautta voi ottaa yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön ja sen lisäksi tietysti ystäviin.

Robotti ei korvaa ihmiskäsiä

Hoitajan korvikkeeksi robotista ei sentään ole. Onhan kyse kuitenkin koneesta. Siinä on kuitenkin mukana sellaisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa arkipäivässä.

Tutkimusyliopettaja Mika Luimula Centriasta muistuttaa, että jo nykyisin vanhuksilla on paljon laitteita ja apuvälineitä, joita he ovat tottuneet käyttämään.

- Ehkä se robotti-sana pitäisikin jättää unholaan tässä tapauksessa, sanoo Luimula, joka korostaa, että Kaverirobotinkin mahdollisuudet ovat nimenomaan apuvälineenä, joka voi helpottaa arkea yhdessä hoitajien kanssa.

Monialaista yhteistyötä

Alkujaan ranskalainen tutkimusrobotti jouduttiin Ylivieskassa ensimmäiseksi tuunaamaan suomalaiseen kuosiin. Kielikurssin jälkeen robottiin ohjelmoitiin oma palveluvalikko. Sen kehittäminen on tapahtunut Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa yhteistyössä hoitoalan ja tekniikan opiskelijoiden ja opettajien kesken.

Tulevaisuudessa ylivieskalaisrobotti muuttaa vielä muotoaan. Tavoitteena ovat entistä monipuolisemmat kyvyt, ja ehkäpä myös laitteen ulkonäkö kaipaa vielä pientä fiksausta.

- Olis kiva jos olisi vähän ilmeikkäämmät silmät, naurahtaa laitetta koekäyttänyt Matti Saarikettu.

Lähteet: YLE Oulu / Risto Degerman

Lue seuraavaksi