Sulkavan rantakosteikosta tuli lintuparatiisi

Linnut ovat löytäneet tiensä Sulkavan Iitlahteen, vaikka rantakosteikon ennallistamistyöt eivät vielä ole valmiit.

kosteikot
Kosteikko Sulkava Iitlahti
Vesi nousee Iitlahden kosteikkoon ensi keväänä.YLE / Timo Ikonen

Menneinä vuosina rantakosteikkoja kuivatettiin suurella vaivalla pelloiksi. Ei niistä aina kelvollisia peltoja tai metsämaita tullut. Nykyaika suosiikin kosteikkojen palauttamista villieläinten asuinpaikoiksi.

Yksi kotiseutukosteikko on tekeillä Sulkavalla maanviljelijä Pekka Hintsasen mailla. Hankkeen on suunnitellut riistanhoidonsuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen Suomen riistakeskuksesta. Linnut ovat löytäneet noin 20 hehtaarin kosteikkoalueelle jo nyt, vaikka rakennustyö on vasta kuivatusvaiheessa.

– Todella paljon lintuja ollut. Sellainen satakunta sorsaa näkyi viime viikolla. Joutsenia on ollut kolmisenkymmentä ja kurkia puolenkymmentä. Hanhia on pyörinyt parikymmentä kappaletta ja sitten vielä lisäksi muita lintuja, luettelee maanviljelijä Pekka Hintsanen.

Kosteikon tekoon saa tukea

Kosteikon rakentamiseen on tullut vajaat 100 000 euroa avustusta ELY-keskukselta. Alueen käyttötarkoitus kääntyy nyt rahan avulla muihin arvoihin. Vesiensuojelu ja monet muut tekijät ovat saaneet miettimään, miksi ei palautettaisi näitä alueita luonnontilaansa.

Vaikka kosteikon perustamiseen saatavan tuen määrä on kasvanut viime vuoden alusta, ei perustamisinto ole kasvanut samassa suhteessa. Viime vuonna koko Suomessa tehtiin Sulkavan Iitlahden kaltaisia kosteikkohankkeita viitisenkymmentä.

– Ahtaat tuen myöntämisehdot ovat yksi pullonkaula, sanoo riistanhoidonsuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen Suomen riistakeskuksen Kotiseutukosteikko-hankkeesta. Muun muassa valuma-alueesta pitää yli 20 % olla peltoviljelyssä ja se meidän korkeudella ja Suomen oloissa on usein mahdoton saavuttaa.

Huoli vesistöjen tilasta on voinut siivittää Itä-Suomen kosteikkoinnon muuta maata korkeammaksi. Asiantuntija povaa innon vain lisääntyvän.

– Uskoisin, että seuraavan 10 vuoden aikana erilaisten kosteikkoratkaisujen määrä Itä-Suomessa tulee ylittämään kaikki odotukset, ennustaa riistanhoidonsuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen.

Iitlahti vakiintuu muutamassa vuodessa

Sulkavalla kosteikko herää parhaimpaan kukoistukseensa noin viiden vuoden jälkeen, kun alueen kasvillisuus ja eläimistö vakiintuvat. Pohdinnassa on luontokeitaan käyttö tuolloin pienimuotoisena matkailukohteena.

– No ainakin hyvät mahdollisuudet tässä on jos lintua rupeaa pyörimään. Jotain pystyisi tuotteistamaankin. Mennessä näkee, sanoo Pekka Hintsanen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo