Viinattoman vapun viettäjä ei ole tasa-arvoinen

Vapusta pitäisi ottaa kaikki irti ja niin otetaankin. Kansa on karnevaalinsa ansainnut, mutta entä jos olisi raitis? Kuohuviinilasi kädessä huojuvaan verrattuna raitis on kuitenkin uhka.

Kuva: Yle

- Jos oikein rehellisiä ollaan, niin kyllähän meillä tasa-arvo pitäisi olla tässäkin asiassa. Ei tarvisi tuntea itseään yhtään huonommaksi tai syyllisemmäksi mihinkään, jos ei käytä alkoholia, sanoo Tampereen Raittiusseuran puheenjohtaja Pirkko Lahti.

Vettä tai limonadia lipittävää katsotaan vapun hulinoissa pitkään. Viinattoman illan viettäjä saa kokea ryhmän paineen, tuon tutun seuralaisen teinivuosilta. Pirkko Lahti kääntää asian toisinpäin.

- Nämä jotka noin katselevat, että olet lapsellinen, kokevatko he omalta kohdaltaan, että he ovat huonompia? Voisiko olla niin päin?

Jos ei poikkeava, niin ylimielinen

Viinahuikasta kieltäytyvä saatetaan luokitella myös snobiksi. Pirkko Lahden mielestä luokittelu on molemminpuolista.

- Eihän se niin ole. Se on hänen tapansa, ja syystä tai toisesta hän ei välitä tai ole koskaan käyttänyt. Mitä sen väliä.

Helppo keino hämätä on juoda alkoholitonta olutta tai vain esimerkiksi siiderin näköistä limonadia tuopista.

- Toisaalta se on taas väärin. On monia muita asioita, joissa kaikki eivät ole samanlaisia, ja silti meidän pitää tulla toimeen keskenämme ja viihtyä toistemme seurassa.

Mitä terveisiä raittiusseuran puheenjohtaja lähettäisi alkoholitonta vappua viettäville?

- Toivon oikein hyvää ja iloista vappua, sillä iloa löytyy muualtakin kuin sieltä juomasta. Ja sitten rohkeutta tuoda esiin oma elämäntapansa.