Aloittelijalle tippaleivän tekoon vähintään kolme kättä

Kun tippaleipiä tekee ensimmäistä kertaa, keittiöön kannattaa varata vähintään yksi apuri, tiskirättejä, hyvät hermot ja sammutuspeitto.

tippaleivät
Vasemmalla alekkain Ann-Marin tippaleivät, oikealla Maijan. Kumman leivonnaisia äänestät (saa antaa myös säälipisteitä).YLE

Kymenlaakson Radion Ann-Mari Sinisalo ja Maija Tuunila innostuivat vapun kunniaksi tekemään tippaleipiä. Kumpikaan ei ollut tehnyt niitä aiemmin, joten homma aloitettiin ohjeiden tarkkaavaisella lukemisella.

Taikinan raaka-aineiden lisäksi keittiöön varattiin iso kattila kansineen, erilaisia kauhoja sekä pursotin. Pöydälle laitettiin paksu kerros talouspaperia valmiita tippaleipiä varten. Ja turvallisuuden varmistamiseksi keittiöön varattiin myös sammutuspeitto. Öljyn kanssa ei nimittäin ole leikkiminen!

Liian löysää vai liian paksua?

Ann-Mari aloitti touhun lisäämällä raaka-aineet kulhoon ja sitten vatkaamaan! Taikinaa vatkatessa hän epäili sen olevan liian löysää ja lisäsi jauhoja vastoin ohjeita. Maija kauhisteli vieressä.

-Siitä tulee aivan liian paksua. Eihän tuota saa tursutettua pursottimesta ulos!

Taikinan valmistuttua, viiden litran kattilaan lisättiin litra rypsiöljyä, joka sai lämmetä liedellä ensin täydellä teholla. Kun se alkoi levittää epäilyttävän paksua savua keittiöön, levy napsautettiin neloselle.

Ensimmäinen yritys; soppakauha

Pikku hiljaa h-hetki alkoi lähestyä eli oli aika taikoa taikinasta kauniita tippaleipiä. Ensimmäisenä kattilan ääreen astui Ann-Mari. Hän oli täyttänyt taikinalla kertakäyttöisen muovipursottimen, jonka päähän oli leikattu pieni reikä.

Hän aikoi tehdä tippaleivän käyttämällä teräksistä kauhaa. Tosin pidellessään pursotinta molemmin käsin, hän tajusi, ettei kädet riitä enää kauhaa varten. Maija tuli avuksi.

Ann-Mari pursotti taikinan kauhaan ja kuinkas siinä kävikään; taikina levisi kattilaan pieniksi siruiksi. Kauhaan jäi vain pieni onneton kökkö. Ann-Mari ei siitä lannistunut, vaan paistoi tekeleen molemmin puolin ja asetteli talouspaperin päälle valumaan. Se näytti ihan mustekalalta...

Toinen yritys; tinakauha

Maija hommasi tippaleivän tekoon tinakauhan, siis ihan käyttämättömän. Taas apuri pitelemään kauhaa ja Maija pursottamaan taikinaa. Tuloksena hieman isompi leivonnainen kuin Ann-Marin, mutta Maijankaan yksilöä ei tippaleiväksi tunnistanut.

Kolmas yritys; säilykepurkki kattilan pohjalle

Kokkikokelaat saivat oivan kuuntelijavinkin; tippaleivät kannattaa tehdä ananaspurkin sisään. Eli purkki tyhjäksi ja sekä kansi että pohja pois. Se laskettiin kattilan pohjalle siten, että puolet siitä jäi öljyrajan yläpuolelle.

Ansku pursotti purkin sisään taikinaa ja kikka oli todella oiva. Purkin sisälle alkoi muodostua ihan tippaleivän näköinen leivonnainen. Ongelmia alkoi tulla siinä vaiheessa, kun tippaleipä piti kääntää. Kauha oli todella vaikea saada purkin alle. Lopulta kääntäminen onnistui ennen kuin tippaleipä oli ehtinyt palaa karrelle. Kohta talouspaperin päällä komeili herttaisen näköinen vaikkakin tummahko yksilö.

Neljäs yritys; ananaspurkki kauhan päälle

Neljännen tippaleivän tekemisessä Maija hyödynsi kaikkia jo koettuja keinoja. Hän laittoi ananaspurkin litteän kauhan päälle ja laski kauhan kattilaan. Näin molempia käsiä saattoi käyttää pursottimen hoitamiseen.

Taikinaa valutettiin hitaasti kiertäen ananaspurkkiin ja kun leivonnainen oli aikansa paistunut, Maija käänsi ananaspurkin ylösalaisin. Kun tippaleipä alkoi näyttää hyvältä, hän nosti sen kattilasta pois.

Ongelmat alkoivat vasta leivinpaperin päällä. Tippaleipä oli ahtautunut niin tiiviisti ananaspurkkiin, ettei se malttanut tulla sieltä pois. Saksia, veistä ja lievää väkivaltaa käyttäen tippaleipä saatiin ulos.

Arvostele tippaleivät!

Tekijöiden mukaan tippaleipien valmistus oli haastavaa ja hikistä hommaa. Ja varsinaista välineurheilua! Tosin tippaleipä tippaleivältä ne alkoivat näyttää oikean näköisiltä eli harjoitus tekee mestarin.

Ann-Mari ja Maija huomasivat myös, että puuha on erittäin sotkuista, mikäli siihen ei osaa varautua. Laskiessaan muovisen pursottimen huolimattomasti pöydälle, taikina valui molemmista päistä niin pöydälle kuin tiskikoneen kautta lattiallekin...

Mutta kaiken kaikkiaan naiset olivat leipomisen jälkeen onnellisia ja todella ylpeitä tekeleistään!

Oheisista kuvista näet tippaleipien teon ja valmiit leivonnaiset. Kumman tippaleivät ovat sinun suosikkejasi? Voit arvostella ne ulkonäön perusteella - tai voit myös antaa säälipisteitä.

Kommenttilomakkeella voit myös kertoa omia tippaleipä -kokemuksiasi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso