Vappuhattu ja hassut lasit ovat juhlan resepti

Vappuhuumaan saa uppoamaan rahaa, vaikka pikkurahallakin voi selvitä. Vappuna tärkeitä ovat perinteiset huiskat ja pallot. Naamiaisasussa kevään juhla on kepeä ottaa vastaan.

vappu
Tyttö sovittaa laseja.
Heikki Ahonen / Yle

Vappuna kaupoissa ja toreilla ovat myynnissä taas juhlan tärkeät elementit: hattuja, naamareita, huiskoja, pillejä, serpentiiniä ja ilmapalloja.

Lahtelaisella Riina Jantusella oli ilmapallo-ostoksilla valinnan vaikeus.

- En osaa päättää, otanko Nalle Puhin vai Hello Kittyn. Taidan päätyä Hello Kittyyn kuitenkin, olen hurahtanut näihin tämän vuoden aikana. Pallo tulee omaan käyttöön, vaikka moneen vuoteen ei ole tullut ostetuksi.

Naamiaispuvun tarvikkeita etsi Tiina Lahtinen.

- Aikaisempina vuosina en ole juurikaan varustautunut vappuun, mutta tänä vuonna aion olla intiaani. Sitä varten olen löytänyt jo kasvovärejä ja höyheniä.

Pikkurahallakin voi selvitä

Vaikka vappureseptiin kuuluvat hulluttelevat silmälasit, näyttävät päähineet ja huiskat, ei varustuksiin ole pakko käyttää isoja summia. Myös pikkurahalla voi juhlaan saada koristusta.

- Ei voi paljon laittaa rahaa, kun on opiskelija. Pari euroa, vitonen ehkä, Timo Korhonen ja Nea Niemi summaavat.

Inkkariksikaan pukeutuminen ei Tiina Lahtisen kukkaroa kovasti kevennä.

- Saan intiaanipuvun yhteensä varmaan kymmenellä eurolla. Kotoa löytyy siihen vielä loput tarvikkeet, Lahtinen paljastaa.

- Summaa en ole kyllä koskaan laskenut. Mutta kyllä niihin rahaa menee, vapun jälkeen kun riisuu kotona serpentiinejä ja ilmapalloja, niin sen huomaa, Riina Jantunen miettii.

Torivisiitti kuuluu asiaan

Vapun juhla huipentuu toreille vapunpäivänä. Riina Jantusen tie suuntaa tänä vuonna Turkuun.

- Siellä menemme Turun perinteiselle vapputorille. Ostetaan hattarat ja tämmöiset sitten vielä sieltä lisäksi.

Toukokuu kuuluu ottaa vastaan paitsi riehakkaasti myös äänekkäästi. Erilaiset trumpetit ja pillit soivat vapun äänimaisemassa.

- Pienestä asti minulla on ollut semmoinen vippuri tai töräytin, se pitää aina saada, Jantunen tietää.

Lähteet: YLE Lahti / Laura Mäkiniemi