Kenialaisessa keittiössä

Itäafrikkalaisten herkkujen ohjeita

Kenialaisessa keittiössä valmistuu chapatia ja lihacurrya. Kuva: Yle Anna Huittinen

Itäafrikkalainen ruokakulttuuri on monipuolinen. Jokaisella heimolla on omat perinneruokansa ja ne eroavat suuresti toisistaan. Esimerkiksi maasait syövät pääasiassa lihaa, kun taas kikujuiden ruoka koostuu kasviksista. Useimpia itäafrikkalaisia heimoja kuitenkin yhdistää maissista tehty puuro, ugali. Sitä syödään lisukkeena kaikilla aterioilla.

Lihacurry

1 kg lihaa

2 rkl mietoa currytahnaa tai punaista currya

Tamarind-tahnaa

2 rkl curry-jauhetta

4 valkosipunlin kynttä

2 rkl inkivääriä

1 rkl Espanjalaista paprikajauhetta

Lihaliemikuutio ja Royco-kuutio (voidaan korvata kahdella lihaliemikuutiolla)

Royco mchuzi mix

2 rkl hunajaa

3 rkl korianteria

4 tomaattia

tomaatti pyreetä

4 sipulia

keltainen ja vihreä paprika

3 porkkanaa

öljyä

vettä

Ruskista öljyssä mausteet ja tahnat. Lisää pilkotut sipulit ja tomaatit. Lisää kuutioitu liha, porkkanat ja paprika. Lisää vettä ja paista uunissa noin tunti. Lisää silputtu korianteri ja royco-kuutio. Laita vuoka uuniin vielä 20 minuutiksi. Tarjoile riisin ja chapatin kera.

Sukuma wikiä ja pinaattia

Sukuma wiki (mä laitoin sukumaksi lehtikaalia ja meni melkein täydestä)

Pinaattia

3 sipulia

2 valkosipulin kynttä

3 tomaattia

curry-jauhetta

Lihaliemikuutio ja Royco-kuutio (voidaan korvata kahdella lihaliemikuutiolla)

Royco mchuzi mix

Ruskista sipuli ja valkosipuli. Lisää curry ja liemikuutiot. Lisää sukuma ja pinaatti. Laita päällimmäiseksi pilkotut tomaatit. Kiehuta hiljalleen, kunnes ruoka on maustunut ja muhentunut sopivaksi.

Ndengu

Vihreitä linssejä

3 sipulia

3 tomaattia

2 valkosipulin kynttä

Lihaliemikuutio ja Royco-kuutio (voidaan korvata kahdella lihaliemikuutiolla)

Royco mchuzi mix

Runsaasti tuoretta korianteria

Royco mchuzi mix on paikallinen mausteseos, jota ainakin tässä keittiössä käytettiin runsaasti. Vastaavaa ei ole Suomessa saatavilla. Se sisältää mm. korianteria, kanelia, fenkolia, kurkumaa ja inkivääriä.

Ugali

Mama Silasin ohjeen mukaan ugaliin tulee vain maissia ja vettä. Tarkempi ohje löytyy ulkoministeriön sivuilta:

1 kuppi kylmää vettä

1 kuppi maissijauhoa

1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Sekoita maissijauho ja suola kattilassa kylmään veteen. Lämmitä kiehumispisteeseen. Lisää seokseen 3 kupillista kiehuvaa vettä koko ajan sekoittaen. Anna puuron hautua kannen alla noin kahdeksan minuuttia aina välillä sekoittaen. Lisää suolaa tarvittaessa. Jaa puuro kulhoihin.