"Urani urheilutoimittajana tuhoutui"

STT:n doping-oikeudenkäynnissä kuultiin tänään perjantaina jutun asianomistajia eli STT:n entistä toimittajaa ja päätoimittajaa. Kohutun doping-jutun tammikuussa 1998 kirjoittanut Johanna Aatsalo kertoi, että Hiihtoliiton STT:tä vastaan nostama tiedotussota tuhosi hänen uransa urheilutoimittajana.

urheilu
Johanna Aatsalo
Toimittaja Johanna Aatsaloa haastattelee Ari Mölsä.

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin aamulla kertomus siitä, kuinka menestyneen urheilutoimittajan ura voi romahtaa yhdessä yössä.

STT:n doping-jutun kirjoittanut toimittaja Johanna Aatsalo ja koko STT joutuivat valtaisan mediamylläkän keskelle tammikuun 21. päivä vuonna 1998. STT oli julkaissut uutisen, jonka mukaan Suomen huippuhiihdon piirissä on liikkunut doping-aineita ja että monet Hiihtoliiton avainhenkilöt ovat tienneet asiasta.

- Kun doping-juttuni julkaistiin, Hiihtoliitto aloitti raivoisan mediasodan sekä minua että STT:tä vastaan. Vyörytyksen johdossa olivat Hiihtoliiton silloinen puheenjohtaja Esko Aho ja liiton silloinen toimitusjohtaja Esa Klinga.

- Syntyi ennen näkemätön julkinen kohu. Sain henkilökohtaisia tappouhkauksia, ja omassa ammattikunnassanikin minua pidettiin oman pesän likaajana.

- Kun hiihtoväki teki saman tien rikosilmoituksensa, työskentelyni STT:n urheilutoimituksessa ja pian myös koko talossa kävi mahdottomaksi.

Aatsalo toimii tätä nykyä media-alan yksityisyrittäjänä.

Myös STT:n vastaava päätoimittaja ja toimitusjohtaja Kari Väisänen jätti kohun vuoksi paikkansa. Väisänen on nykyisin usean viestintäyrityksen johtotehtävissä.

- Oli kyse myös arvovaltaisen tietotoimiston imagosta.

"Uutinen syntyi journalistisin perustein"

Sekä Aatsalo että Väisänen seisovat edelleen jykevästi STT:n doping-uutisen takana.

- Uutinen syntyi pitkän selvittely- ja tutkimustyön jälkeen, ja se julkaistiin vain ja ainoastaan journalistisin perustein, totesivat molemmat ykskantaan oikeudelle.

Aatsalo ja Väisänen saivat uutisjutusta herjaus- ja korvaustuomion. Hovioikeuden ratkaisu on vuodelta 2000.

Nyt käräjillä kiistellään siitä, perustuiko tuo taannoinen tuomio ainakin osittain valheellisiin asianomistajalausumiin. Syytteessä on neljä edellisen oikeudenkäynnin asianomistajaa: Jari Räsänen, Jari Piirainen, Pekka Vähäsöyrinki ja Antti Leppävuori. Miehiä syytetään törkeästä petoksesta.

Jutun käsittely jatkuu ensi viikon lopulla syytettyjen kuulemisella. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä