1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savustettu poronliha

Lapin Poron kylmäsavulihalle EU:n nimisuoja

Lapin Poron kylmäsavulihalle on myönnetty EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN). Tähän mennessä EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo lähes tuhat tuotetta. Joukkoon kuuluvat Lapin Poron kylmäsavulihan lisäksi myös viime vuonna rekisteröity Lapin Poron kuivaliha.

Savustettu poronliha

Lapin Poron kylmäsavuliha saadaan Suomen poronhoitoalueella syntyneistä, kasvaneista ja teurastetuista poroista, jotka laiduntavat vapaasti luonnonlaitumilla kevään, kesän, syksyn ja alkutalven ennen teurastusta. Lapin Poron kylmäsavulihan valmistuminen kestää noin kuukauden ja kypsytys tehdään kylmäsavuhuoneissa tai -kaapeissa savustamalla ja kosteutta haihduttamalla. Alkuperämerkintä edellyttää, että poronliha pakataan Suomen poronhoitoalueella.

Lapin Poron kylmäsavulihan nimisuoja on jo kolmas alkuperäsuoja porolle. Suomalaisista tuotteista Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha sekä näiden lisäksi myös Lapin Puikula -peruna on aiemmin rekisteröity suojattuina alkuperänimityksinä (SAN). Kainuun rönttönen on suojattu maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lisäksi karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti on rekisteröity aitoina perinteisinä tuotteina (APT).

Suojaa väärennöksiltä

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoitus on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Suoja koskee yleensä tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joista suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän. Järjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi