1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppojen simajuomat YLE Hämeen testissä: kotisimaa vaikeaa kopioida

Marketeissa myytävät simajuomat eivät kotona tehdyille simoille pärjää. Säilytyssyistä teollisuuden kauppoihin myytäväksi tehdyt simat pyrkivätkin vain imitoimaan oikeaa simaa. Sen sai YLE Hämeen testiryhmä todeta vertaillessaan juomia. Voittaja löytyi Porvoosta.

Testatut kaupan simat paremmuusjärjestyksessä. Vasemmainen porvoolaisten sima matki parhaiten oikeaa kotisimaa jo värinsä puolesta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

YLE Hämeen neljän hengen testiryhmälle tarjoiltiin viittä eri simaa, jotka oli hankittu tavallisista marketeista. Alkoholiprosentit vaihtelivat 0:sta 0,8:aan.

Testipöydällä olivat: Marlin Kotisima ja Marlin Perinteinen sima, Hellleforsin sima, Vipin Perinteinen sima sekä Wanhan Porvoon Fabriikin Kotisima.

Helleforsin simassa testiryhmä maistoi pesuainetta, se tuntui teollisuusmaiselta ja teennäiseltä. Väri oli vaatimaton.

Seuraavaksi maisteltiin Marlin Kotisimaa. Sitä pidettiin makeana, mutta juoma lähestyi jo oikean siman makua.

- Jos ei parempaa olisi tarjolla, niin tätä voisi juoda, sanoi testiryhmän jäsen Maarit Piri-Lahti.

Kolmantena korkattuun Marlin Perinteiseen simaan raati oli selvästi pettynyt. Se oli simasta kaukana. Vertailussa se kuitenkin nousi hieman Helleforsin siman yläpuolelle.

Neljäs pullo sisälsi Wanhan Porvoon Fabriikin Kotisimaa. Sen väri keräsi kiitosta ja joku sanoi juoman muistuttavan äidin simaa. Tähän simaan haluttiin rusinoita mukaan. Juoman väri oli tumma ja sameahko, simamainen.

Viimeisenä juomana testiryhmälle kaadettiin kotimaisen Vipin Perinteistä simaa. Tuoksusta testiryhmä piti, mutta totesi juomaa maistettuaan, ettei se simaa ole. Silti se maistui hyvälle.

- Tämä voisi olla alkoholiton versio juhliin, arveli Tiina Kokko.

Yhteenvedossa kärkikaksikko erottui selvästi: Wanhan Porvoon Fabriikin Kotisima ja Marlin Kotisima.

Lopulta voiton vei porvoolaisten sima. Sen väri ja tuoksu toi parhaiten oikean kotona tehdyn siman mieleen.