Kurkku kasvaa nyt amppelissa

Keväinen kuhina valtaa puutarhaliikkeet ja innokkaimmat istuttavat jo kesäkukkia lämpimille terasseille ja lasitetuille parvekkeille. Vanhat suosikit pitävät pintansa, mutta joka kevät tuotevalikoimasta löytyy myös uusia tuttavuuksia.

Kotimaa
YLE

Pukinmäen Puutarhasta löytyy värejä ja tuoksuja silmänkantamattomiin ja tuotekirjo ulottuu koristepuista aina leikkokukkiin ja puutarhatarvikkeisiin. Asiakkaille istutetaan kukat myös valmiiksi ruukkuihin toiveiden mukaan.

-Joka vuosi myyntiin tulee noin 50 uutta lajiketta ja niitä kehitellään jatkuvasti lisää, kertoo Johansson.

-Uusvanha tuttavuus on esimerkiksi pelargonia, josta on myynnissä useita uusia jalostettuja lajikkeita ja jatkuvasti myös vanhoja lajikkeita "löydetään" uudelleen. Tämän kevään uutuuksista voisi mainita vaikkapa amppelikurkun, joka kasvattaa syötäviä hedelmiä siinä missä amppelitomaatti tai -mansikkakin. Uutuuksiin kuuluu myös aurinkoa kestävä hortensialajike joka kukkii kauniisti kesän läpeensä, hän jatkaa.

Kasvukausi pitenee myös Suomessa

Enää ei tarvitse odotella toukokuulle että pääsee pihahommiin vaan oikeat lajikkeet valitsemalla kasvukautta voi pidentää melkoisesti.

-Meilläkin ollaan menossa yhä enemmän keskieurooppalaiseen suuntaan ja kasvukausi alkaa usein jo maaliskuussa. Esimerkiksi koristetuijat ja muut havukasvit pitävät pihat vihreinä ympäri vuoden ja oikeanlaisilla, eri aikoihin kukkivilla istutuksilla piha on kaunis pitkälle syksyyn. Kannattaa yhdessä asiantuntijan kanssa miettiä miten pihan saa pidettynä edustuskunnossa, neuvoo Johansson.

Pitkää ikää oikeanlaisella hoidolla

Kesäkukkien ikää voi pidentää paljon oikeanlaisella hoidolla.

-Vaikkapa orvokit kannattaa muistaa nyppiä ennen kuin ne alkavat tehdä siemeniä ja ne voi leikata matalaksi ja istuttaa maahan kun niihin kyllästyy. Seuraavana vuonna ne sitten puskevat sieltä uutta kukkaa, Johansson sanoo.

-Amppelikukkia pitää muistaa myös lannoittaa sillä amppelissa on usein ravinteita vähänlaisesti eikä se riitä kukalle koko kasvukaudeksi. Jos ruukku on pieni se kannattaa vaihtaa isompaan ja lisätä multaa että juurilla on tilaa kasvaa. Tällöin kasvia ei tarvitse olla jatkuvasti kastelemassa, opastaa Johansson.

Pukinmäen Puutarha viettää elokuussa satavuotisjuhliaan. Sam Johanssonin isoisoisä perusti puutarhamyymälän Pukinmäkeen vuonna 1911 ja Johansson isännöi paikkaa jo neljännessä sukupolvessa.

Lähteet: YLE Helsinki/ Miia Krause