Uudenmaan venerekisteriä uhkaa raju laihdutuskuuri

Venerekisterin siivoaminen uhkaa viedä yli 21 000 veneen rekisteritunnukset Uudellamaalla. Omistajilla on vajaa viikko aikaa tarkistaa, että käytössä olevien alusten tiedot on siirretty vanhasta rekisteristä uuteen.

venerekisteri
Valtaosa Helsingin venesatamien talvisäilytyspaikalla olevista aluksista on siirretty asianmukaisesti uuteen venerekisteriin.
YLE

Tarkistamattomien venetietojen suuri määrä saa järjestelmän ylläpitäjät epäilemään, että rekisteristä poistuu tässä yhteydessä myös tunnuksia sellaisista veneistä, joiden tosiasiallinen käyttö jatkuu yhä.

Toimistosihteeri Katri Asikainen Hyvinkään maistraatista kertoo, että pelkästään Helsingissä tarkistamattomia tietoja 13 800. Se tarkoittaa, että lähes joka toinen vanhan rekisterin tieto raukeaa ensi viikon perjantaina, kun vesikulkuneuvorekisterin kuulutusmenettely on päättynyt.

Espoossa tarkistamattomia tunnuksia on yli 3 500 ja Porvoossa reilut 2 000. Loviisassa. Lohjalla ja Kirkkonummella rekisteritietojen raukeaminen uhkaa noin 1 000 venettä kussakin ja Hangossakin vielä noin 600 venettä.

Venerekisterin valvonta kuuluu poliisille ja rajavartiostolle. Ylikonstaapeli Juhani Kontti Helsingin venepoliisista kertoo, että aktiivisten veneilijöiden osalta asiat ovat hyvällä tolalla. Edellisen veneilykauden tarkistustietojen perusteella jo 90 prosenttia valvontaa osuneista veneistä oli siirretty uuteen rekisteriin.

Haamuveneiden rekisteritunnukset myyntiin

Kontti arvioi, että tilanne saattaa olla ongelmallisempi sisävesissä, missä valvonta on vähäisempää ja kiinni jäämisen riski pieni. Vaikka tietojen siirto vanhasta uuteen rekisteriin ontuu pahoin, tilanne ei viranomaista huoleta.

- Ei tässä ole syytä huoleen. Kun saadaan rekisteristä putsatuksi sellaiset veneet, joita ei ole ja sellaisilta ihmisiltä rekisteröinnit pois, joita ei ole, niin määrä vähenee aika paljon, laskeskelee ylikonstaapeli Juhani Kontti.

Hän ei kuitenkaan ryhdy arvuuttelemaan, kuinka paljon runsaasta 50 000 Uudellemaalle rekisteröidystä veneestä jää jäljelle, kun operaatio on ohi. Kontti pitää kuitenkin erittäin todennäköisenä, että vapautuvia rekisteritunnuksia syntyy tässä yhteydessä useita tuhansia.

Venerekisterin puhdistaminen ns. haamuveneistä liittyy vuonna 2007 voimaan astuneeseen lakiin, joka on tarkoitus saattaa ajan tasalle siten, että rekisteri on lain edellyttämässä kunnossa lokakuun ensimmäinen päivä.

- Sen jälkeen voidaan käynnistyä vapautuneiden rekisterinumeroiden myynti asiakkaille, toteaa toimistosihteeri Katri Asikainen.

Lähteet: YLE Helsinki