Kotietsinnöistä lisänäyttöä Loimaan ryöstäjiä vastaan

Kotietsinnät arvokuljetusauton ryöstöyritykseen osallisten luona toivat poliisille vahvistusta tapauksen selvittämiseen. Poliisi otti Loimaan torstai-iltaisesta törkeästä ryöstöyrityksestä kiinni seitsemän henkilöä. Miehet olivat vaarallisia ja raskaasti aseistettuja. Yksi heistä on virolainen, muut suomalaisia. Ryöstöoperaatiota johdettiin vankilasta.

Kotimaa
Ryöstäjien pakettiauto Euromarketin pihalla Loimaalla.
Ryöstäjien pakettiauto Euromarketin pihalla Loimaalla.Poliisi

Rikostarkastaja Teijo Ristola kertoi poliisin tehneen perjantaina kotietsintöjä ryöstöyritykseen osallisten kodeissa. Etsinnöissä poliisi löysi muun muassa samoja räjähteitä, joita ryöstöä suunnitelleilla oli mukanaan Loimaalla poliisin iskiessä joukkioon.

Kiinni otetuista seitsemästä henkilöstä poliisi nappasi neljä rikospaikalla ja kolme muualla.

Yksi päätekijöistä istuu vankilassa Liedon ja Suomen pankin vastaavanlaisista ryöstöyrityksistä. Rikostarkastaja Ristolan mukaan ei ole harvinaista, että suomalaisesta vankilasta pystytään johtaamaan tällaisia tapauksia.

Kiinni otettujen vangitsemisoikeudenkäynti alkaa maanantaina ja sen jälkeen alkavat epäiltyjen kuulustelut. Aiemmin vangittu päätekijä on siirretty Turkuun.

Onnistunut operaatio on pitkän prosessin loppuhuipennus

Poliisi kertoo seuranneensa ryöstöliigaa jo viime vuodesta alkaen saamansa vihjeen perusteella. Poliisi oli viime yönä hyvissä ajoin Loimaalla paikalla kun valkoinen pakettiauto saapui Loimaan Euromarketin pihalle.

Poliisi pidätti ryöstäjien autossa istuneet neljä henkeä nopeasti. Ryöstäjät eivät tehneet vastarintaa. Isku tehtiin juuri ennen kuin arvokuljetusauto saapui paikalle. G4S Security Services -yhtiön mukaan rahakuljetus oli tulossa Turun seudulta Loimaalle. Kyydissä oli kohtuullinen määrä rahaa. Tarkempaa summaa ei tässä vaiheessa haluta paljastaa.

Teijo Ristolan mukaan tekijät ovat ammattirikollisia ja muutamat kuuluvat moottoripyöräjengiin.

Rikoksen suunnittelusta pitää voida rangaista

Poliisipäällikkö Tapio Huttunen Turun poliisista toivoo, että rikoksen suunnittelun rankaiseminen nostetaan uudelleen keskusteluun eduskunnassa. Edellisessä eduskunnassa asia ei edennyt. Huttusen mukaan rikoksen suunnittelu on kriminalisoitu mm. Ruotsissa.

- Mikäli näin tehtäisiin meilläkin, ryöstöihin voitaisiin puuttua paljon aikaisemmin ja voimavaroja säästyisi, Huttunen perustelee.

Loimaan operaatiossa Turun poliisi sai virka-apua puolustusvoimilta, rajavartiolaitokselta ja Helsingin poliisilaitoksista.

Ryöstäjät olivat raskaasti aseistautuneita. Ryöstäjien autosta löytyi rynnäkkökiväärejä, konepistooleja, revolvereita ja räjähteitä.

Lähteet: YLE Uutiset