Hyppää sisältöön

Tuhansilta rakennustuoteyrityksiltä puuttuu tuotteen CE-merkintä

Jopa 4 000 suomalaista rakennustuoteyritystä joutuu hankkimaan pian tuotteilleen EU:n vaatimuksiin pohjaavan CE-merkinnän. Merkintä tulee pakolliseksi kesällä 2013. Ympäristöministeriö hoputtaa yrityksiä toimimaan heti, sillä tuotehyväksynnän hankkiminen voi kestää jopa kaksi vuotta.

Pyörösaha viipaloi tukkipuuta laudaksi ja lankuksi Hacklinin piensahalla Vihdin Ojakkalassa. Kuva: YLE

Pyörösaha viipaloi tukkipuuta laudaksi ja lankuksi Hacklinin piensahalla Vihdin Ojakkalassa. Mikäli sahurit mielivät myydä lankkuja jatkossakin, on tuotteisiin läiskäistävä piakkoin niin sanottu CE-merkintä.

- CE-merkintä aiheuttaa meille kouluttautumistarvetta ja paljon kustannuksia. Kustannukset nousevat arviolta 10 - 15 prosenttia kuutiolta, kertoo sahayrittäjä Markku Hacklin.

Rakennustuotteen CE-merkintä kertoo ostajalle jokaisessa EU-maassa samalla tavalla tuotteen ominaisuudet, vaikkapa rakenteellisen sahatavaran lujuuden. Tuotteista halutaan vertailukelpoiset keskenään eri maissa. Hanke tähtää siis kaupan vapautumiseen: rakennustuotteet voivat liikkua aiempaa sutjakammin EU:n sisällä, kun testauksia ja sertifiointeja ei tarvitse tehdä jokaisessa jäsenmaassa erikseen.

Yrityksille tulee kiire

CE-merkinnän hankkiminen vaatii erilaisia toimia riippuen tuotteen laadusta. Käytännössä yritykset joutuvat laatimaan asiakirjoja, teettämään testejä tuotteilla ja hankkimaan sertifikaatteja tuotantolaitoksille.

CE-merkintää ei siis voi leimata tuotteeseen hetkessä. Huhtikuussa julkaistu EU:n rakennustuoteasetus antaa projektiin aikaa kaksi vuotta, mutta kiire tulee silti. Ympäristöministeriö patistaakin yrityksiä vauhtiin.

- Suurin osa yrittäjistä ei valitettavasti ole aktiivisia. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia, sillä CE-merkintävalmiuksien luominen saattaa kestää yhdestä kahteen vuoteen, eikä 1.7.2013 ole hirveän kaukana, muistuttaa rakennusneuvos Matti J. Virtanen ympäristöministeriöstä.

Huolena on myös se, että valtiovallan auktorisoimat tuotteiden testaajat ja tuotantolaitosten sertifioijat, kuten VTT ja Inspecta, eivät välttämättä selviydy urakasta, jos iso osa yrityksistä jättää CE-merkinnän hankkimisen viime tippaan. Laboratoriokapasiteetti ja työvoima saattaa loppua kesken yritysten ja tuotteiden suuren määrän vuoksi.

Vetoapua vientiin

Rakennustuotteita vieville yrityksille CE-merkinnät ovat tuttua huttua ennestään. Valtaosassa EU-maita rakennustuotteiden CE-merkinnät ovat olleet pakollisia jo vuosia. Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä kerrotaan, että Suomen noin9 000 rakennustuoteyrityksestä arviolta 4 000 joutuu vielä hankkimaan tuotteelleen CE-merkinnän. Mukana on käytännössä kaikkea mahdollista betonielementtitehtaasta metallipajoihin.

Vaikka aikataulu on kireä, Rakennustuoteteollisuus RTT ry pitää uudistusta hyvänä.

- CE-merkintöjen pakollisuuden toivotaan vauhdittavan suomalaistuotteiden vientiä EU-maihin, kertoo johtaja Antti Koponen RTT:stä.

Suomi on asukaslukuun nähden suuri rakennustuotteiden viejä. Viennin arvo oli vuonna 2007 noin kuusi miljardia euroa, nyt ollaan laman jäljiltä samoissa luvuissa. Vienti on tärkeä osa liiketoimintaa, sillä rakennustuoteteollisuuden kokonaisvolyymi on noin 15 miljardia euroa.

Piensahat ahdingossa

Kaikki eivät kuitenkaan kilju riemusta. Lähialueen rakentamista palvelevalla Hacklinin piensahalla pelätään, että CE-merkintä maksaa maltaita mutta ei hyödytä ainoastaan paikallisesti kauppaa käyviä sahoja.

- Pahimmassa tapauksessa se saattaa olla jopa kuolinisku piensahoille. Mikäli kustannusta ei voida viedä hintoihin ja se on omasta katteesta pois, niin se aiheuttaa jopa mietteitä sahojen lopettamisesta, arvelee Markku Hacklin.

Hacklinin sahalla on uusittu vastikään koneita, joten hanskoja ei itse aiota lyödä tiskin CE-merkinnän edessä. Töitä vain on paiskittava jatkossa entistä enemmän.

.
.