1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työväenlaulujen viesti ei haalistu

Vappuna kaivetaan vanhat työväenlaulut naftaliinista ja veisataan niitä vapputilaisuuksissa ympäri Suomea tippa silmässä. Lahtelainen Teatteri Vanha Juko esittää perinteeksi muodostuneessa PERKELE! Työväenlauluja Suomesta -produktiossaan samoja lauluja ja muistuttaa samalla kappaleiden ajattomasta viestistä.

Kotimaan uutiset
Linda Wallgren ja Jussi Sorjanen.
Linda Wallgrenin ja Jussi Sorjasen mielestä työväenlaulujen sanoma on ajankohtainen muulloinkin kuin vappuna.YLE / Lahti

Ajan henki on nykyään erilainen kuin 1960- ja 1970-luvun poliittisesti latautuneina vuosina. Neuvostoliitto on hajonnut ajat sitten eikä maailma ole enää niin kaksijakoinen kuin aikoinaan.

Työväenlauluja lauletaan tänäkin vappuna antaumuksella, mutta ovatko ne pelkkää nostalgiaa?

Lahtelaisessa Teatteri Vanhassa Jukossa esitetään jo 14. kerran vappupäivänä PERKELE! Työväenlauluja Suomesta, joka muistuttaa perinteisten työväenlaulujen ajankohtaisuudesta.

- Asiat, joista lauletaan, eivät ole muuttuneet miksikään. Se on toki myönnettävä, että kyllä tässä osittain on kyse nostalgiasta, myöntää ohjaaja Linda Wallgren Teatterikorkeakoulusta.

- Yksi haaste, jota olemme Teatteri Vanhassa Jukossa miettineet paljon on se, miten näiden laulujen viesti eläisi muulloinkin kuin vappuna. Ettei näille kävisi samoin kuin joululauluille. Joulupukki tulee vain kerran vuodessa, mutta nämä asiat ovat aina ajankohtaisia, muistuttaa teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Kaikilla ei mene hyvin

Suomalaisen työväestön asiat ja olot ovat vuosien varrella parantuneet, mutta se ei vähennä laulujen sanoman merkitystä.

- Kansainvälisyys ja solidaarisuus ovat aina olleet tärkeä osa työväenlaulujen sanomaa. Vaikka Suomessa meneekin vähän paremmin, maailmalla riittää edelleen epäkohtia, joihin pitää puuttua, sanoo Sorjanen.

- Täällä Suomessa tuloerot ovat kasvaneet ja suuri keskiluokka on jonkin verran vaurastunut, mutta pahnan pohjimmaiset tarvitsevat tukea ehkä enemmän kuin koskaan, täsmentää Wallgren.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi