Paavi Johannes Paavali II julistetaan sunnuntaina autuaaksi

Vatikaaniin on matkustanut katolisia ympäri maailmaa seuraamaan edesmenneen paavi Johannes Paavali II:n autuaaksijulistamista. Tapahtumaan arvellaan saapuvan sunnuntaina jopa satoja tuhansia ihmisiä.

Kuva: Massimo Capodanno / EPA

Jo lauantai-iltana noin 100 000 ihmisen odotettiin saapuvan kuulemaan Johannes Paavalin läheisten ihmisten muisteluita edesmenneestä paavista. Puhujien joukossa ovat muun muassa hänen sihteerinsä kardinaali Stanislaw Dziwisz ja ranskalainen nunna Marie Simon-Pierre.

Johannes Paavali II:n autuaaksijulistaminen on tehty ennätysvauhdilla, sillä hänen kuolemastaan on kulunut vasta kuusi vuotta. Autuaaksijulistettavan henkilön on pitänyt tehdä katolisen kirkon hyväksymä ihme, ja Johannes Paavalin tapauksessa kyseessä on Marie Simon-Pierren parantaminen Parkinsonin taudista. Nunna on kertonut rukoilleensa edesmennyttä paavia parantuakseen sairaudestaan.

Autuaaksi julistamista seuraamaan ovat saapuneet hartaiden katolisten lisäksi useiden valtioiden johtajat. Lauantaina saapuneiden joukossa oli myös EU:n matkustuskieltoon asettama Zimbabwen presidentti Robert Mugabe. Mugabe sai tilaisuuteen saapumista varten erikoisluvan.