1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Soini lieventänyt kantaansa Portugalin tukemiseen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on lieventänyt kantaansa Portugalin tukipakettiin. Soini on valmis neuvottelemaan paketista.

Vaalit 2011
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Velkamaiden tukemista aiemmin vastustanut Soini sanoi TV yhden ykkösaamussa olevansa valmis neuvottelemaan kriisituesta Portugalille. Hänen mukaansa tärkeintä on saada Suomeen toimintakykyinen hallitus.

Soini sanoi TV1:n Ykkösaamussa olevansa valmis neuvottelemaan kriisituesta Portugalille. Hänen mukaansa on tärkeintä saada Suomeen toimintakykyinen hallitus. Soini on aiemmin vastustanut ehdottomasti EU:n velkamaiden tukemista.

Toimittaja Petri Kejonen kysyi, voisiko Soini joillain ehdoilla hyväksyä Portugalin tukemisen väliaikaisesta kriisirahastosta.

- Tämä on nyt se mistä käydään neuvottelut, ja se katsotaan sitten mitä on tulossa. Siitä päättää puolue, ei Timo Soini itse, Soini vastasi.

Mutta asia on neuvoteltavissa?

- Asiasta neuvotellaan. Nyt tarvitaan Suomeen enemmistöhallitus ja tarvitaan muutoksia siihen, mikä ennen vaaleja oli. Sellaisenaan mikä tilanne silloin oli, se ei käy.

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen puheisiin muun muassa muslimeista Soini ei halunnut ottaa enää kantaa.

-Olen puhutteluni pitänyt, eikä asiaan ole mitään lisättävää, Soini sanoi.

Vähemmistävaltuutettu Eva Biaudet on pyytänyt valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko kansanedustaja Teuvo Hakkarainen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai muuhun rikokseen Helsingin Sanomille antamassaan videohaastattelussa.

Hakkarainen paheksui haastattelussa rajalle saapuvia "neekeriukkoja" ja varoitti Helsinkiin nousevista minareeteista, joista häiritään kaupunkilaisten rauhaa rukoushuudoilla. Hän myös imitoi videolla rukoushuutoa.

Hakkarainen on itse pannut puheensa maalaisuutensa piikkiin.

"Vaalitulosta kunnioitettava"

Takinkääntäjän leimaa kompromissien hintana Timo Soini ei pelkää. Hän ei myönnä politiikassa pelkäävänsä mitään; yli 500 000 ihmistä on tukensa antanut.

Parin päivän takaista monikulttuurisuusmielenosoitusta Helsingissä Soini paheksui edesvastuuttomana. -Vaalit jo menivät ja niiden tulosta pitää kunnioittaa. Puheenjohtaja vakuutti, ettei maahanmuuttajien tai muiden vähemmistöjen tarvitse pelätä.

Perussuomalaiset on arvostellut kesäkuussa voimaantulevaa lakia, joka rajoittaa mm käsiaseiden saatavuutta. Nyt puheenjohtaja kieltätyi ottamasta kantaa yksittäisiin asioihin. Hätäkeskuspäätöstä hän kuitenkin luonnehti epäonnistuneeksi ja sanoi, että asia on käytävä läpi jo hallitusneuvotteluissa.

Ruotsinkielen opiskelun vapaaehtoisuutta puolue edelleen ajaa. Paitsi ruotsin kielen pakollisuuteen myös ruotsalaisiin tiedotusvälineisiin Soinin suhde on torjuva. Hän on pahoillaan siitä, että vaalien aikaan Ruotsissa julkaistiin Perussuomalaisista juttuja vaivautumatta kysymään heiltä itseltään, kuinka asiat oikeasti ovat. Jos Expressenin toimittaja soittaa, en anna haastattelua, sanoi Soini.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi