Hyppää sisältöön

Kirurgi al-Zawahri noussee al-Qaidan uudeksi johtajaksi

Egyptiläissyntyinen kirurgi Ayman al-Zawahri noussee terroristiverkosto al-Qaidan johtoon Osama bin Ladenin jälkeen. Al-Zawahri on ollut verkoston kakkosmies ja häntä on kuvailtu al-Qaidan aivoiksi.

Osama bin Laden ja hänen kakkosmiehensä Ayman al-Zawahri tuntemattomassa paikassa Afganistanissa marraskuussa 2001. Kuva: EPA / AUSAF Newspaper

Vuonna 1951 yläluokkaiseen egyptiläisperheeseen syntynyt al-Zawahri tutustui bin Ladeniin tiettävästi 80-luvun puolivälissä Peshawarissa Pakistanissa.

Al-Zawahri valmistui lääkäriksi vuonna 1974. Muslimiveljeskuntaan kuulunut al-Zawahri liittyi myös Egyptin islamilainen jihad -järjestöön, joka murhasi presidentti Anwar Sadatin vuonna 1981. Hän oli yksi murhan jälkeen pidätetyistä yli 300:sta ihmisestä. Oikeus kuitenkin vapautti al-Zawahrin.

Afganistanin sodan aikana al-Zawahri työskentelo Punaisen puolikuun palveluksessa ja hoiti haavoittuneita.

Vuonna 1993 hänestä tuli Egyptiin islamilaista valtiota ajavan Jihadin johtaja. Kuusi vuotta myöhemmin Egyptin sotilastuomioistuin tuomitsi al-Zawahirin poissaolevana kuolemaan.

Al-Zawahirin uskotaan olleen osallisena Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian suurlähetystöissä vuonna 1998 tehdyissä terrori-iskuissa.

Vuoden 2001 joulukuussa al-Zawahrin vaimo ja kolme tytärtä kuolivat tiettävästi pommituksessa Afganistanin Kandaharissa.

Al-Zawahri on esiintynyt useissa video- ja ääniviesteissä, joissa hän on muun muassa ylistänyt terrori-iskuja ja tuominnut Irakin sodan.