1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Naisen onni löytyy kenkäkaapista

Kun kenkämanialle antaa pikkuvarpaan, se vie koko jalan. Kevään kenkämuoti suosii korkeita korkoja, joista maltillisimmatkin ovat 8-senttisiä. Satunnaisotanta Tampereen kaduilta kertoo, että mukavuus on kenkiä valittaessa usein sivuseikka.

Maarit selviää stiletoilla vaikka Keskustorin nupukivistä. Kuva: YLE / Anna Sirén

Jyväskylästä Tampereelle lomailemaan saapunut Jaana tunnustaa, ettei ole käytännön ihminen kenkiä valitessaan.

- Kun näen jotakin kaunista, ostan sen heti. Tämä pätee myös kenkiin. Kengissä tärkeintä on naisellisuus, ei mukavuus tai edes hinta, Jaana kertoo ja paljastaa usein piilottavansa kenkäkuitit mieheltään.

Hinta ei ohjaa myöskään Keskustorilta tavoitetun Maaritin kenkäostoksia. Hän on valmis maksamaan laadukkaasta nahasta tehdyistä kotimaisista kengistä suuriakin summia.

- Klassisia mustia avokkaita on kaappi täynnä, mutta vielä sinne mahtuisi ainakin kymmenet, Maarit nauraa.

Stilettokorkoihin tottunut nainen selviää torin mukula- ja nupukiveyksistä kuin vanha tekijä.

- Pitää vähän keskittyä ja muistaa pitää katse maassa, Maarit ohjastaa torille astumista jännittäviä kanssasisaria.

Jatkoilta kotiin kenkäkaupan kautta

Tamperelaisen Lotan kaapista löytyvät ainakin kahdetkymmenet mustat niittikoristeiset saappaat. Varasto kasvaa yleensä hetken mielijohteesta.

- Nämä saappaat ostin kun olin palaamassa eräiltä jatkoilta kotiin ja minulla oli mielestäni väärän korkuiset korot alla, Lotta selvittää bongaushetkellä jalassaan olleiden saappaiden tarinaa.

Kenkähulluksi tunnustautuva nainen kertoo osaavansa myös juosta korkokengillä ja pinkaisee sanojensa vakuudeksi bussiin.

Bussipysäkillä auringossa paistattelee pari pinkkejä tennareita.

- Ostin nämä alennusmyynnistä. Yleensä sanotaan, että vaaleanpunaista ostavat sellaiset ihmiset, jotka ovat kokeneet jotakin traumaattista. Enpä tiedä tuosta, nauraa matalapohjaisten ja mukavien kenkien nimeen vannova Satina.

Kevään korot ovat huippukorkeat

Tämän kevään muoti ei hemmottele matalien korkojen ystäviä.

- Ne maltillisimmatkin korot ovat 8-senttisiä. Korkeimmillaan löytyy nyt jopa 12,5-senttisiä korkoja. Noin korkeissa kengissä on onneksi yleensä myös päkiän alla korokepohja, mikä helpottaa kävelemistä ja tekee lestistä mukavamman, valottaa kenkäkauppa Piu Bellon omistaja Pia Hellgren.

Tämän sesongin ehdoton hankinta ovat Hellgrenin mukaan nude-sävyiset, korkeakorkoiset ja hyvälestiset kengät. Kenkäkauppias iloitsee siitä, että ihmiset innostuvat kengistä nykyään eri tavoin kuin vielä esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

- Vaatetus voi olla muuten simppeli, mutta kengissä on se jokin juttu, Hellgren kuvailee nykymuotia.

Suomityttö suosii käytännöllistä

Kenkien tilaaminen suomalaisnaisille vaatii kenkäkaupan sisäänostajalta paitsi kauneudentajua myös realistista malttia.

- Vaikka näkisi kuinka ihania uutuuksia täytyy pitää mielessä, että meillä täällä Suomessa ollaan käytännöllisiä ja sekä meidän ilmastomme että asenteemme on erilainen kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa. Täällä ollaan selkeästi arempia käyttämään näyttäviä kenkiä, Hellgren sanoo.

Korkokengät ovat aina in, rohkaisee Hellgren mutta tulee kuitenkin samaan hengenvetoon paljastaneeksi, että vanha sanonta suutarin jälkikasvun jalkinetilanteesta pätee myös kenkäkauppiaisiin.

- Ei minulla ole kovin monia kenkiä. Se tosin johtuu siitä, että jalkani on niin pieni. Jos kokoni olisi isompi, minulla olisi varmasti 30 neliötä täynnä pelkkiä kenkiä, kauppias nauraa.