1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Soodapuhallus saa Litmasen taas kiiltämään

Ilkivallan kohteeksi joutuneen Jari Litmasen patsaan korjaaminen alkoi Lahdessa. Patsas puhdistetaan polttoyrityksen jättämistä jäljistä, jonka jälkeen se patinoidaan uudestaan. Myöhemmin on tarkoitus korjata haljennut jalusta, joka on töiden kallein osuus. Töiden maksajasta ei ole vielä tietoa.

Jari Litmasen patsasta puhdistetaan

Patsas puhdistetaan soodapuhallusmenetelmällä, joka muistuttaa hiekkapuhallusta.

- Tämä on kuten hiekkapuhallusta, mutta veden ja soodan sekoituksella tehtynä. Se on keveämpi tapa, eikä vahingoita patsaan pintaa, kertoo soodapuhaltaja Tapio Virtanen Hauholta. Hän lähti urakkaan ilmaiseksi, talkoohengessä.

- Litmanen on antanut suomalaiselle jalkapallolle niin paljon, että haluan tällä tavalla kunniottaa miehen uraa.

Virtasen laitteiden ja ammattitaidon ansiosta patsaan putsaamiseksi ei tarvitsekaan kasata talkooporukkaa tekemään työtä käsityönä.

Kuka maksaa jalustan korjauksen?

Pronssipatsaan putsaamisen ja vahinkojen arvioimisen jälkeen patsaan pinta patinoidaan uudestaan. Työ kestää pari päivää ja tehdään heti kun säät ovat sopivat.

Suurimman vahingon tihutyön tekijät saivat pääsiäisenä aikaan jalustalle, josta mureni kolme palaa etukulmasta. Kaksi palaa saatiin talteen, yksi katosi ilkivallantekijöiden matkaan.

- Nyt pitää selvittää, täytyykö koko jalusta uusia vai saadaanko kulma kuntoon muulla keinoin. Täytyy vielä neuvotella jalustan valmistajan kanssa, sanoo patsaan isä, kuvanveistäjä Reijo Huttu.

Korjauksesta kertyy luonnollisesti kustannuksia, mutta maksajasta ei vielä ole varmuutta.

- Patsashan on luovutettu kauipungille, joten eiköhän sieltä päin tule tietoa, kuka maksaa ja mitä. Parastahan olisi, että tuhotyön tekijät saataisiin kiinni, jospa heillä olisi rahaa maksaa, kuvanveistäjä manaa.