1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunniamerkit

Presidentin kunniamerkki lieksalaisäidille

Yksi pohjoiskarjalainen äiti palkitaan sunnuntaina Äitienpäivä -kunniamerkillä. Tasavallan presidentti myöntää Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin 37 äidille, joista yksi on lieksalainen Helvi Ahvenainen. Lisäksi Liperissä työskentelevä Eeva Piironen saa tunnustuksen.

kunniamerkit
Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristeinYLE

Diakoni Helvi Ahvenainen (os. Kähkönen) on syntynyt Juuassa 10.1.1941 pientilallisen yhdeksänlapsiseen perheeseen. Ahvenaisen ollessa viisivuotias hänen isänsä kuoli ja äiti jäi suurperheen yksinhuoltajaksi. Helvi Ahvenainen syntyi raajavammaisena ja kävi siksi kansakoulun lapsi-invalidienkoulussa, nykyisessä Ruskeasuon koulussa.

Diakoniksi Ahvenainen opiskeli Luther-opistossa, jossa hän tapasi myös tulevan aviomiehensä Jaakko Ahvenaisen. Vuonna 1975 Helvi ja Jaakko Ahvenaiselle syntyi ensimmäinen lapsi. Toinen lapsi syntyi vuonna 1981. Poikien ollessa murrosikäisiä Ahvenaisten avioliitto päättyi ja Helvi jäi yksinhuoltajaksi.

Ahvenainen on hyödyntänyt ammattitaitoaan perustamalla vuonna 1997 Lieksan Tukipiste ry:n, joka kehittää ja ylläpitää vapaaehtoistoimintaa syrjäytymisvaarassa oleville ja järjestää työllistämishankkeita pitkäaikaistyöttömille. Ahvenainen on edelleen toiminnassa mukana varapuheenjohtajana ja toiminnansuunnittelijana.

Ahvenainen toimii myös Lieksan vammaisneuvostossa. Opiskeluaikanaan hän oli perustamassa myös Kynnys ry:tä. Hän harrastaa taidekäsitöitä ja kirjoittamista. Myös luonto on hänelle rakas.

Tunnustus myös Heinävedelle

Palkittavien joukossa on myös 12 lapsen äiti, apulaisylilääkäri Eeva Piironen (os. Karvonen) Heinäveden Palokista. Hän syntyi 27.3.1960 Varistaipaleella perheen kolmantena lapsena. Hän kirjoitti ylioppilaaksi erinomaisin arvosanoin ja opiskeli lääketiedettä Kuopion yliopistossa.

Hän avioitui vuonna 1981 Heimo Piirosen kanssa. Heille syntyi 12 lasta, joista elossa on 11. Yksi tyttäristä hukkui vuonna 1996 pihan koristealtaaseen.

Piironen on työskennellyt terveyskeskuslääkärinä eri puolilla Itä-Suomea. Tällä hetkellä hän työskentelee Liperin terveyskeskuksessa.

Eeva Piironen on ollut lukuisissa luottamustoimissa mm. Heinäveden kirkko- ja kunnanvaltuustoissa sekä kunnanhallituksessa. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi vapaa-aikanaan hän kävelee, lukee ja veneilee.

Mitali tunnustus merkittävästä kasvatustyöstä

Mitalin saa kaikkiaan 37 äitiä. Mitali on tunnus merkittävästä työstä kasvattajana. Kunniamerkkejä myönnetään yli 40-vuotiaille äideille mahdollisimman erilaisista ryhmistä. Palkittavia äiteja voivat ehdottaa aluehallintovirastoille muun muassa kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja lapset sekä lastenlapset.

Kunniamerkit luovutetaan äideille äitienpäiväjuhlassa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä. Paikalla ovat myös Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi