Pohjois-Afrikan levottomuudet vievät terää terrorismilta

Terrorismitutkijan mukaan islamistinen terrorismi on vähentynyt viime vuosina. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen ei usko Osama bin Ladenin surman lisäävän terrorismia pitkällä juoksulla. Myös Pohjois-Afrikan kansannousuilla on terrorismia hillitsevä vaikutus.

Ulkomaat

Al Qaida -terroristijärjestö nousi suuren yleisön tietoisuuteen 11. syyskuuta vuonna 2001 iskullaan Yhdysvaltain World Trade Centeriin. Aiemmin se oli kuitenkinn kylvänyt tuhoa mm. iskemällä Yhdysvaltojen suurlähetystöihin Itä-Afrikassa. Al Qaida oli myös Madridin junapommi-iskun takana vuonna 2004 ja sitä on syytetty myös Balin tuhoisasta iskusta vuonna 2005.

Al Qaida ei ole mikään yksi järjestö, vaan lukuisien erillisten ryhmien yhteisnimitys. Viime aikoina ryhmittymät ovat harrastaneet lähinnä uhkauksia ja pelon ilmapiirin kylvämistä.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen arvioi, että Osama bin Ladenin surmalla ei pitemmän päälle ole paljon merkitystä al qaidan toiminnalle.

- Tämä merkitys jää loppujen lopuksi aika vähäiseksi, koska Osama bin Laden ei ole enää pitkään aikaan ollut al Qaidan operatiivisessa johdossa. Lisäksi al Qaidan merkitys on muutenkin muuttunut enemmän symboliseksi kuin käytännölliseksi. Mutta tietysti on mahdollista, että jonkinlaisia kostoiskuja erityisesti Yhdysvaltoja kohtaan voi tapahtua.

Kuka Osama bin Ladenin paikan vie, siihen Sinkkonen ei ota kantaa. Yleensä hänen seuraajanaan on mainittu egyptiläinen kirurgi Ayman al-Zawahri, jota Yhdysvaltojen etsintäkuulutuslistalla on ollut kakkospaikalla bin Ladenin jälkeen. Muita tiedotusvälineiden mainitsemia nimiä ovat libyalainen Abu Yahya al-Libi ja joko egyptiläinen tai marokkolainen Khalid al-Habib.

Tutkija Teemu Sinkkonen sanoo, että kansainvälinen terrorismi ja sen sisällä erityisesti islamistinen terrorismi on ollut viime vuosina selvässä laskusuunnassa. Pohjois-Afrikan demokratialiikkeellä, ja ennen muuta onnistuneilla vallankumouksilla on hänen mukaansa edelleen terrorismia hillitsevä vaikutus.

- No kyllä. Terrorismihan on yleisintä murrosvaiheessa ja erityisesti autoritaarisissa yhteiskunnissa. Siksi tuki demokraattisille liikkeille maksaa vaivan, koska se vähentää terrorismia, Sinkkonen arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Jaana Kanninen