Suomeen on perusteilla natsipuolue

Suomeen perustetaan kansallissosialistista työväenpuoluetta. Natsitunnuksia käyttävän puolueen oli tarkoitus osallistua jo äskettäisiin eduskuntavaaleihin. Nyt tähtäimessä ovat seuraavat kunnallisvaalit. Järjestön puheenjohtajan mukaan natsiaktiiveja on kymmeniä ympäri maata.

Kotimaa
Kuva natsipuoluoeeksi tähtäävän järjestön verkkosivuilta.
Kuva natsipuolueeksi tähtäävän järjestön verkkosivuilta.

Eduskuntavaalien julisteissa ei vielä nähty hakaristejä. Mutta ehkä jo seuraavissa. Suomen kansallissosialistisen työväenpuolueen parivuotinen taival päästä puoluekelpoiseksi on ollut viranomaisportaissa vaivalloinen.

Puoluekandidaatin alkuperäiset, avoimen rasistiset säännöt ja muun muassa puolueen rinnakkainen saksalainen nimi on muutettu. Nyt säännöt kelpaisivat vaikka marttayhdistykselle.

Silti aatteiden ylivalvojaa, yhdistysrekisteriä, epäilyttää puoleen kansallissosialistinen nimi.

- Asiassa on pyydetty lausuntoja, jotka on saatu. Patentti- ja rekisterihallituksen päätös asiassa on odotettavissa toukokuun aikana, jaostopäällikkö Jyrki Ahdeoja yhdistysrekisteristä sanoo.

Lottajärjestö kiellettiin, natsipuolue sallittaisiin

Lausuntoja on pyydetty muun muassa ulkoministeriöltä, joka tulkitsee Suomen kansainvälisiä sopimuksia. Sodan jälkeen Suomessa kiellettiin rauhansopimuksen mukaisesti fasismi- ja sotilaallisluontoiset järjestöt. Tällä perusteella esimerkiksi Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin.

Ulkoministeriö ei löytänyt syytä kieltää kansallissosialistista puoluetta.

- Ei sieltä löytynyt mitään erityistä fasistista luonnetta. Pyrimme katsomaan, miten järjestön toiminta säännöissä on kirjattu, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoo.

Erityisesti värillisiä maahanmuuttajia vastaan

Kansallissosialistien puheenjohtajan Pekka Luoman mukaan puolueen aate on "kansa ja isänmaa".

- Kansa on yhtä kuin Suomen alkuperäinen, valkoinen väestö. Kamppailemme maahanmuuttoa, erityisesti värillisiä muuttajia vastaan, puheenjohtaja sanoo.

Natsiaktiiveja on järjestön mukaan muutamia kymmeniä ympäri maan. Puheenjohtaja on satakuntalainen, nelikymppinen työtön, perheellinen mies. Jos lupa tulee, vaaleja varten ryhdytään keräämään 5 000 kannattajaa, jotka puolueen perustamiseksi tarvitaan.

Tunnuksena hakaristi ja johtajana Führer

- Jos joku puolueen johtaja haluaa führeriksi, niin so what? Pekka Luoma sanoo.

Puolue on erityisen tarkka jäsenistöstään. Ulkomaalaistaustaisilla ei ole hakaristin alle asiaa.

- Elleivät he ole suku- tai verisitein Suomen kansalaisia, puolueeseen ei hyväksytä.

Luoma tarkentaa, että suomenruotsalaiset ja saamelaiset täyttävät jäsenkriteerit, mutta romanien kelpoisuuteen hän ei ota kantaa.

Lotat hyväksyttiin takaisin yhdistyselämään vasta perinnejärjestönä. Natsipuolue olisi Suomessa mahdollinen kansainvälisten sopimusten mukaan. Tästä saa kiittää Suomen 90-luvulta alkanutta kansainvälistymistä.

- Yhdistymisoikeus on aika keskeinen ihmisoikeussopimukseen kirjattu oikeus ja ihmisoikeustuomioistuinten käytännöissä on kirjattuna se, että sille voi asettaa hyvin vähän rajoituksia, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset