Kovat syytteet Pride-kulkueeseen kohdistuneesta kaasuhyökkäyksestä

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustanutta Pride-kulkuetta vastaan tehdyn kaasuhyökkäyksen oikeuskäsittelyn. Kolmea parikymppistä miestä syytetään mm. 88:sta pahoinpitelystä, 71:stä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta sekä kokouksen estämisestä.

Kotimaa
Pride-kulkue Helsingin Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun risteyksen kohdalla, jossa juuri on tapahtunut kaasuisku.
Leo Koivistoinen / ranneliike.net

Suomen oloissa poikkeuksellisen oikeudenkäynnin vakavuutta korostaa muun ohella se, että Valtakunnansyyttäjänvirasto on ottanut jutun syyteharkintaansa ja ajettavakseen.

Käräjillä puidaan nyt tapahtumia, jotka sattuivat heinäkuun 3. päivänä viime kesänä.

Helsingissä järjestettiin viime kesänä seksuaalivähemmistöjen Pride 2010 -tapahtuma. Viikon aikana järjestettiin suuri määrä erilaisia kulttuuritapahtumia ja kokoontumisia.

Syyttäjä: kyynelkaasua, pippurisumutetta, nyrkkirauta

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälä sanoo, että heinäkuun alun Pride-kulkue oli juhlaviikon päätapahtuma. Kulkueeseen on arvioitu osallistuneen noin 3 000 mielenosoittajaa.

- Helsingin keskustassa mielenosoitusta vastaan tehtiin hyökkäys, jossa kulkueeseen osallistuneiden kimppuun hyökättiin kaasusumutteilla, sanoi valtionsyyttäjä Jorma Äijälä.

- Iskussa käytettiin savupommeja, kyynelkaasua ja pippurikaasua. Mukana oli myös yksi nyrkkirauta. Isku vahingoitti 88 ihmisen terveyttä.

- Teon motiivina ovat olleet seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvat vaikuttimet.

Syyttäjän mukaan iskussa oli mukana useita tekijöitä, mutta vain kolme heistä saatiin kiinni. Syyttäjä vaatii nyt syytteessa olevalle kolmelle miehelle ehdollista vankeusrangaistusta.

Asianomistajien korvausvaatimukset nousevat muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin

Puolustus: pahoinpitely myönnetään, viharikokset kiistetään

Syytteen saaneet kolme nuorta miestä olivat pukeutuneet yhdenmukaisesti mustiin huppareihin.

Syytteisiin miesten puolesta vastasivat heidän asianajajansa.

Kaikki kolme syytettyä myöntävät syyllistyneensä pahoinpitelyrikoksiin. Sen sijaan he kiistävät jyrkästi, että he olisivat syyllistyneet poliittisten toimintavapauksien loukkaamiseen tai kokouksen estämiseen.

- Tekojen takana ei ollut poliittisia tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä vaikuttimia, puolustus sanoi.

Oikeudenkäynnille on varattu kaksi päivää. Tuomio jutussa saataneen hyvissä ajoin ennen juhannusta.

Pride-isku nosti homokeskustelun aallon

Pian Pride-iskun jälkeen Helsingin Seta ry:n ikkunoita rikottiin ja sen ovenpieleen piirrettiin hakaristi. Myös esimerkiksi Oulussa järjestetty seksuaalivähemmistöjen tapahtuma joutui ilkivallan ja uhkailujen kohteeksi.

Tapahtumat aloittivat Suomessa suoranaisen homokeskustelun aallon. Yleisradion TV2:n homoillassa lokakuussa kristillisten puheenjohtaja ja kansanedustaja Päivi Räsänen vastusti homojen vihkimistä kirkossa. Yhden kuukauden aikana yli 50 000 ihmistä erosi kirkosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä