Bin Laden -operaation yksityiskohdista tietoa julki

Tiedot Osama bin Ladenin surmaamiseen johtaneesta operaatiosta on toistaiseksi niukasti tietoja. Uutiskanava CNN:n haastattelemien viranomaisten mukaan öinen operaatio bin Ladenin piilopaikassa sadan kilometrin päässä Islamabadista kesti noin 40 minuuttia. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan operaation lähtökohtana oli, että bin Laden jouduttaisiin surmaamaan.

Ulkomaat
Kartta.
YLE Uutisgrafiikka
Pakistanilaiset sotilaat partioivat Osama bin Ladenin piilopaikkanaan pitämän rakennuksen pihamaalla
Yhdysvaltain viranomaisten mukaan bin Ladenin majapaikka Abbotabadissa Pakistanissa löydettiin seuraamalla tämän lähetin liikkeitä. USA pääsi bin Ladenin harvoihin luotettuihin lukeutuvan miehen jäljille terroriepäiltyjen kuulusteluista saamiensa tietojen pohjalta.

Reutersille nimettömänä puhunut turvallisuusvirkamies kertoi, että erikoisjoukoille annettiin käsky surmata bin Laden tarvittaessa, ei yrittää vangita häntä. Reutersin tietojen mukaan bin Laden oli valmistauduttu ottamaan vangiksi, jos tämä antautuisi.

- Jos hän olisi heiluttanut valkoista lippua, hänet olisi otettu vangiksi.

Terroristijohtaja teki kuitenkin odotetusti vastarintaa. Tulitaistelun jälkeen bin Ladenia ammuttiin päähän.

Hyökkäyksen suoritti ilmeisesti terrorisminvastaisiin operaatioihin erikoistunut Yhdysvaltojen laivaston SEAL-ryhmä. Operaatio oli tiedustelupalvelu CIA:n johtama. Lisäksi Pakistanin tiedustelupalvelun kerrotaan osallistuneen operaatioon.

Operaatioon osallistui tiettävästi neljä amerikkalaishelikopteria. Pakistanilaisviranomaisten ja joidenkin silminnäkijöiden mukaan vartijat avasivat tulen helikoptereita kohti ja yksi koptereista syöksyi maahan. Yhdysvaltalaiset sanovat kuitenkin räjäyttäneensä itse yhden oman helikopterinsa sen jälkeen, kun se oli pudonnut maahan teknisen vian vuoksi.

Presidentti Barack Obaman mukaan yksikään yhdysvaltalainen ei kuollut tai haavoittunut tehtävän aikana. Tulitaistelussa kuoli kolme miestä, joista yksi oli bin Ladenin poika. Yhdysvallat ei kertonut pojan nimeä. Lisäksi yksi nainen sai surmansa ja kaksi haavoittui. Surmansa saanutta naista käytettiin amerikkalaislähteiden mukaan ihmiskilpenä. Operaatiossa ei otettu vankeja.

Pakistanilaisviranomaiset ovat kertoneet, että bin Ladenin tukikohdasta kuljetettiin ambulanssilla pois puolenkymmentä naista ja lasta.

Piilopaikassa järeät turvajärjestelyt

Taloa, jossa bin Laden oleskeli on kuvailtu kaksikerroksiseksi kartanoksi. Abbotabadissa sijaitseva rakennus syttyi operaation yhteydessä tuleen. Vain parin sadan metrin päässä rakennuksesta on Pakistanin armeijan sotilaskoulutuskeskus.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan bin Ladenin majapaikka löydettiin seuraamalla tämän lähetin liikkeitä. USA pääsi bin Ladenin harvoihin luotettuihin lähetteihin lukeutuvan miehen jäljille kiinniotettujen terroriepäiltyjen kuulusteluista saamiensa tietojen pohjalta.

Miehen henkilöllisyys paljastui neljä vuotta sitten, kaksi vuotta sitten paljastui miehen toiminta-alue ja viime elokuussa miehen asuinpaikka. Pian paljastui, että samassa paikassa asui myös bin Ladenin perheenjäseniä. Helmikuussa Yhdysvallat oli varma, että myös Osama bin Laden oli rakennuksessa, ja iskun valmistelu voitiin aloittaa.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AP