Suomi-futis sukelsi

Suomalainen jalkapallo on viime aikoina kulkenut kriisistä toiseen. Maajoukkueen ranking-sijoitus on pudonnut lähes 50 sijaa ja Veikkausliigassa kaksi joukkuetta kaatui juuri ennen sarjan alkua.

Kotimaa
Jalkapalloilijoita

Kotimainen jalkapallokausi potkaistaan käyntiin sekavissa tunnelmissa. Tampere United ja AC Oulu suljettiin sarjasta juuri ennen kauden alkua ja sopupeleistä epäillään yhä ainakin joukkueellista pelaajia. Muun muassa Rovaniemen Palloseura joutui erottamaan lähes puolet viime kauden joukkueestaan.

Veikkausliigan alku lykkääntyi, kun vedonlyöntiskandaalin laajuutta selviteltiin ja lopulta koko sarjaohjelma meni uusiksi.

HJK:n toimitusjohtaja Kari Haapiainen sanoo, että epätietoisuus siitä, koska pelataan ja ketä vastaan pelataan on häirinnyt ainakin markkinointiponnisteluja yritysten suuntaan.

HJK on voittanut mestaruuden kahtena vuonna peräkkäin, mutta harva uskoo sen tai muiden suomalaisjoukkueiden pääsevän lähivuosina maanosan huippujen joukkoon Mestarien liigaan. Vuonna 1998 HJK sinne ylsi, mutta liigan taso on sen jälkeen laskenut.

- Yksi mittari on suomalaisten seurojen eurocupmenestys, ja viime vuotta lukuunottamatta joukkueet ovat pudonneet aikalailla aikaisessa vaiheessa. Se on urheilullinen selkeä mittari - jos me ei menestytä, niin jotain on tapahtunut, Haapiainen sanoo.

Myös Suomen Palloliiton tavoite, jonka mukaan Suomen tulisi olla Euroopan kymmenen huippumaan joukossa on karannut yhä kauemmas.

- Tottakai me ollaan huolestuneita. Urheilullisen tuloksen kannalta ja lajin elinvoimaisuuden kannalta. Ja siksi kaikki ne toimet, joita on viime vuosina tehty ovat ihan välttämättömiä, toteaa liiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen.

Pitkän linjan jalkapallovaikuttaja, Ari Masalin näkee syitä myös liiton tavassa toimia.

- Olen joskus ilkeästi sanonut, että se on viimeinen brezneviläisyyden linnake. Ihmiset ovat pitäneet huolta omista paikoistaan ja avoin keskustelu on puuttunut. Jalkapallopiireissä on palkattu tuttuja ja kavereita, eikä haettu parasta mitä me voitaisiin saada.

Miesten maajoukkue hävisi syksyn EM-karsintapeleissä kaikille muille vastustajille, paitsi San Marinolle. Kisapaikka karkasi ja päävalmentaja Stuart Baxter sai potkut. Helppoa ei ole hänen seuraajallaan Mika-Matti Paatelaisellakaan. Vielä kolme vuotta sitten meidät rankattiin maailman jalkapallomahtien listalla sijalle 34. Nyt sija on 81. Muun muassa Viro, Benin ja Kap Verde ovat menneet ohi.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula