1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kylmä kiusaa muuttolintuja

Kevätsään äkillinen kylmentyminen vaikeuttaa muuttolintujen elämää. Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Jari-Pekka Tyyskän mukaan vappua edeltänyt lämpöaalto ja lumien nopea sulaminen ovat saaneet monet lintulajit muuttamaan Etelä-Karjalaan tavanomaista aikaisemmin.

Kotimaan uutiset
Kurki lentää Kaislasen yllä
YLE

Kovimmille Tyyskän mukaan joutuvat tänne jo muuttaneet hyönteissyöjät.

- Kyllähän se tietysti on yllätys useimmille muuttolinnuille kelin muuttuminen näinkin voimakkaalla tavalla pitkästä lämpimästä melkein pakkasen puolelle, kertoo Jari-Pekka Tyyskä.

Jari-Pekka Tyyskän mukaan hyönteissyöjien pääjoukko ei kuitenkaan onneksi tänne ole vielä tullut.

Jari-Pekka Tyyskän mukaan hanhien muutto on hyvin ajallaan. Myös rantasipi ja kalatiira ovat jo kotiutuneet Etelä-Karjalaan. Viime viikon lämpimät kelit olivat Tyyskän muukaan mielenkiintoista aikaa lintuharrastajalle. Etelä-Karjalaan saapui lintulajeja, jotka katsovat muuttopäivänsä kalenterista sekä niitä, jotka katsoivat sopivan muuttoajan lämpömittarista.

Parhaat lintupaikat

Jari-Pekka Tyyskän suosittelee Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen ohjaamaa linturetkiä Linnoituksen alueelle ihmisille, jotka haluavat tutustua kaupunkilaislintuihin. Keväisin linnoituksen voi nähdä myös muuttolintuja. Tyyskä suosittelee myös Kaislanen-järveä, joka on noin kuusi kilometriä Vaalimaantietä etelään Lappeenrannan keskustasta. Taipalsaaren seudulla hyviä havaintopaikkoja on Maaveden vesistön Leväsensalmi ja Kopinsalmi.

Lintumaailman Lady Gagat

Lintumaailman megastarat, joita Tyyskä toivoo näkevänsä Etelä-Karjalassa, ovat esimerkiksi kiljukotkat ja haarahaukat. Keski-Euroopasta ja Baltiasta toivotaan vieraisille katto- ja mustahaikaroita.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi