Zyskowicz leikkaisi työeläkepomojen palkkioita

Eduskunnan puhemies Ben Zyskowicz (kok.) toivoo uuden hallituksen leikkaavan työeläkeyhtiöiden johdon kohtuuttomia palkkioita. Puhemies ihmettelee johdon palkkioita maanantaina A-studiossa ja ehdottaa neuvotteluja.

talous
Ben Zyskowicz
Ben ZyskowiczYle

- Uusi hallitus voi ja sen tulisi kutsua keskeiset suomalaiset omistajatahot, eli yhtäältä valtion ja toisaalta työeläkeyhtiöt ja ehkä jotkut suurimmat rahastot, säätiöt saman pöydän ääreen, missä pyrittäisiin sopimaan siitä, että pahimmista ylilyönneistä pyritään pääsemään eroon, Zyskowicz ehdottaa.

Zyskowiczin mielestä neuvotteluissa voitaisiin harkita muun muassa optioista luopumista.

- On täysin mahdollista, että tällaisen pöydän ääressä esimerkiksi sovittaisiin, että luovutaan Suomessa optioista kokonaan, ellei ole jotain aivan erityisen painavaa, poikkeuksellista syytä jonkun yhtiön tai henkilön kohdalla, Zyskowicz huomauttaa.

Työeläkejohtajien vuosipalkkiot nousevat jopa puoleen miljoonaan euroon, kun Suomen pääministerin palkka on noin 160 000 euroa vuodessa.

- He tienaavat siis kolme kertaa enemmän kuin pääministeri. Sen päälle tulee bonukset. Ja normaali bonus mun mielestä vois olla sellainen kolmen kuukauden palkkaa vastaava, oikein hyvästä suorituksesta. Mutta tämän bonuksen päälle joka siellä voi olla lähes vuoden palkka, tulee vielä tämmöset pitkän aikavälin kannustimet, Zyskowicz arvelee.

Eläkejohtajien palkkiot ovat Zyskowiczin mielestä aivan liian suuria työn vaativuuteen nähden. Hän ihmetteli myös johtajien hinkua istua pörssiyhtiöiden hallituksissa ja kuitata niistä ”aivan älyttömiä” lisäpalkkioita.

- Joku voisi kysyä, kuinka vaikeaa hommaa on olla suuren työeläkeyhtiön toimitusjohtaja, jos sen rinnalla pystyy toimimaan vielä kolmen pörssiyhtiön hallituksessa. Vai onko se hallitustyöskentely niin vähän vaativaa? Ja jos se on niin vähän vaativaa, miksi siitä maksetaan aivan älyttömästi?

Vasta valittu puhemies arvosteli johtajien ahneutta jo valtiopäivien avajaisissa viime viikolla. Nyt hän kohdistaa kritiikkinsä tarkemmin juuri työeläkeyhtiöihin, jotka hallinnoivat lakisääteistä työeläkevakuutusta.

- Lailla päätetään maksusta, ja työeläkeyhtiöiden kilpailu keskenään on käytännössä hyvin vähäistä, jos ei laillisin keinoin jopa olematonta.

Lähteet: YLE Uutiset