1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Professorit arvostelevat Yhdysvaltoja bin Ladenin surmasta

Suomalainen kansainvälisen oikeuden asiantuntija pitää selvänä, että Yhdysvalloilla ei ollut halua pidättää terroristijohtaja Osama bin Ladenia. Islamin tutkija puolestaan sanoo puheita bin Ladenin surmaa seuraavasta kostoaallosta liioitelluiksi.

Ylen aamu
Jaakko Hämeen-Anttila ja Martti Koskenniemi
Yhdysvallat surmasi terroristijärjestö al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin. Miltä Yhdysvaltain teko näyttää kansainvälisen oikeuden ja moraalin näkökulmista? Kenen käsiin kansainvälinen terrorismi siirtyy? Aamu-tv:n haastateltavina olivat Martti Koskenniemi ja Jaakko Hämeen-Anttila.

Oikeustieteen professori Martti Koskenniemi ei pidä pelisääntöjen mukaisena sitä, että Yhdysvaltain tarkoituksena oli bin Ladenin tappaminen.

- On ihan selvää, että Yhdysvalloilla ei ollut halua pidättää häntä ja tuoda häntä Guantanamoon, ja ottaa vastaan kaikkea sitä polemiikkia joka siitä syntyy, professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta sanoi YLE:n Aamu-tv:n keskustelussa.

Oikeudenkäynti olisi ollut kiusallinen

Islamin tutkija, professori Jaakko Hämeen-Anttila arvioi, että Yhdysvallat valitsi käytännöllisen ratkaisun, koska vaihtoehtoja ei juuri ollut.

- Toki Osama bin Ladenin tuominen oikeuteen olisi ollut tyydyttävämpi ratkaisu oikeuden kannalta, mutta se olisi ollut Yhdysvalloille kiusallinen ratkaisu pitkäksi venyvän oikeudenkäynnin kannalta, Hämeen-Anttila sanoi Aamu-tv:ssä.

- Toisaalta on kyse sodasta terrorismia vastaan niin kuin Yhdysvallat sanoo, ja silloin seurataan sodankäynnin pelisääntöjä, joissa vastustaja surmataan, Koskenniemi pohti.

Hänen mukaansa surmassa ei siinä mielessä ole ongelmaa kansainvälisen oikeuden näkökulmasta, että Bin Laden oli etsintäkuulutettu rikollinen ja Yhdysvallat toimi yhteistyössä Pakistanin hallituksen kanssa.

Puheet kostoaallosta USA:n propagandaa

Jaakko Hämeen-Anttila arvioi, että puheet bin Ladenin surmaa seuraavasta kostoiskujen aallosta ovat liioiteltuja.

- Voi olla, että jotain yritetään tehdä ja joku isku onnistuu. Mihinkään koston aaltoon minun on hyvin vaikea uskoa. Toki tämä kiristää välejä fundamentalistien ja Yhdysvaltojen välillä entuudestaan, mutta kireät ne ovat tähänkin asti olleet, en usko että se suuresti vaikuttaa.

Hämeen-Anttila arvelee, että kostopuheet ovat jälleen kerran osa Yhdysvaltain sotapropagandaa.

- Yhdysvallat haluaa säännöllisesti luoda kuvaa, että meillä on globaali uhka, joka kohdistuu kaikkiin, ja kaikkien pitää siksi tukea Yhdysvaltoja. Kyse on jatkuvasta globaalin uhkakuvan luomisesta, Hämeen-Anttila sanoo.

Yhdysvallat tarvitsee vihollisia

Osama bin Ladenin kuolema tarkoittaa, että Yhdysvallat on päässyt eroon kahdesta päävihollisestaan, sillä Saddam Hussein teloitettiin jo viisi vuotta sitten. Islamin tutkija uskoo, että Yhdysvaltain tämän hetken näkyvin vihollinen, Libyan johtaja Muammar Gaddafi, saa pian seuraajia.

- Yhdysvallat tarvitsee aina vihollisen ja löytää aina sellaisen, Gaddafi ei kaukaksi aikaa riitä, Hämeen-Anttila sanoo.

- Saddamista kannattaa muistaa, että hän oli Yhdysvaltojen läheinen liittolainen aikoinaan Iranin ja Irakin sodan aikana. Vastaavasti Osama Bin Laden sai CIA:lta tukea silloin, kun hän taisteli Neuvostoliiton miehitystä vastaan Afganistanissa, hän jatkaa.

Yhdysvallat "mahdoton toimija"

Koskenniemi muistuttaa, että Yhdysvaltain perustelut sotatoimilleen islamilaisissa maissa ovat olleet kiistanalaisia.

- Presidentti Bushin hyökkäys Irakiin tuomittiin laajalti maailmalla, presidentti Halonekin totesi, että se oli laiton. Yhdysvallat ei ole välittänyt, onko joku asia YK:n tai kansainvälisen yhteisön näkökulmasta laillinen tai laiton, hän kertaa.

Koskenniemi ei hyväksy sitä, että suurvalta Yhdysvalloille on mahdollista mennä ja hoitaa asiat haluammallaan tavalla.

- No hitsi emme hyväksy, tietenkään, se on aivan sietämätöntä että Yhdysvallat toimii sillä tavalla. Mutta mitä me voimme sen kanssa tehdä? Poliitikot, YK, ja kansainväliset järjestöt ovat päivittäin sen kanssa tekemisissä, että Yhdysvallat on aivan mahdoton toimija kansainvälisesti, Koskenniemi pamauttaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi