1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tiistaina on vietetty Kirjan ja ruusun päivää

Kirjan ja ruusun päivää juhlitaan tällä viikolla ympäri maata. Katalonialaisesta perinteestä alkunsa saanut Kirjan ja ruusun päivä rantautui Suomeen 1990-luvun loppupuolella.

Kuva: YLE

Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin huhtikuun 23. päivä valittiin barcelonalaisen kirjakauppiaan idean mukaan kirjojen ja ruusujen päiväksi.

Kaikkialla Kirjan ja ruusun päivää ei vietetä huhtikuussa, vaan monet maat ovat sovittaneet päivän itselleen sopivaan ajankohtaan. Suomessa sitä on vietetty toukokuun alussa.

Helsingissä Kirjan ja ruusun päivää on aiempina vuosina juhlistettu Suomen kustannusyhdistyksen järjestämässä kirjatapahtumassa. Viime vuosina toukokuun alun sää ei ole kuitenkaan ollut suotuisa ulkotapahtumalle, ja tänä vuonna sitä ei järjestetä lainkaan. Kirjan ja ruusun päivän tapahtumia järjestetään kuitenkin tällä viikolla eri puolella Suomea kirjastoissa ja kirjakaupoissa. Tiistaina Kirjan ja ruusun päivää on vietetty muun muassa Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa.

Kirjan ja ruusun päivän perinne, jossa mies lahjoittaa naiselle punaisen ruusun ja nainen lahjoittaa miehelle kirjan, juontaa juurensa keskiaikaiseen katalonialaiseen taruun suojeluspyhimyksestä Pyhästä Yrjöstä.

Legendan mukaan Pyhä Yrjö pelasti prinsessan lohikäärmeen kynsistä. Surmatun lohikäärmeen verestä versoi punaisia ruusuja täynnä oleva ruusupensas, josta sankari poimi kauneimman kukan prinsessalle. Kataloniassa kukat olivat perinteisesti palkintona kirjallisuuskilpailuissa, joita vietettiin Pyhän Yrjön päivänä.

Tiistain aikana Kirjan ja ruusun päivän kunniaksi jaetaan liuta kirjallisuuspalkintoja: Suomen Kirjasäätiö jakaa Alvar Renqvist -palkinnon, Äidinkielen Opettajain Liitto jakaa Pikku-Finlandian, Libro ry Kiitos kirjasta -mitalin, Kirjakauppaliitto ja Suomen kirjastoseura palkitsevat vuoden kaunokirjailijan.