1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arkkipiispa Kari Mäkinen kaipaa kirkon mediakeskusteluun aikuista otetta

Arkkipiispa Kari Mäkinen on ottanut poikkeuksellisen suorasti kantaa kirkkoa velloneeseen mediakohuun. Kirkko on menettänyt paljon jäseniä sen jälkeen, kun useat kristilliset vaikuttajat ja järjestöt ovat tuoneet julkisuuteen jyrkkiä mielipiteitään muun muassa homoseksuaalisuudesta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen. Kuva: Yle

Turussa kirkolliskokouksen avajaisissa puhuneen Mäkisen mukaan mediassa viestinsä ovat viime aikoina saaneet läpi ne, jotka ovat yksinkertaistaneet ja dramatisoineet kirkon sanomaa. Mäkinen peräänkuulutti puhessaan "aikuista otetta", kun kirkon asioista puhutaan mediassa.

- Mediassa tahtovat menestyä ne ryhmät, jotka tiivistävät viestinsä jyrkäksi ja helposti erottuvaksi, toistavat sitä ja pyrkivät ottamaan niitä elementtejä, jotka ovat yhteisiä, kuten Raamattu ja tunnustus, Mäkinen sanoi puheessaan.

Kirkkoa on ravistellut viime syksyn jälkeen kaksi isompaa mediakohua. Viime lokakuussa Ylen Ajankohtaisen kakkosen homoillassa muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsen puolusti Raamattuun vedoten avioliittoa miehen ja naisen välisenä suhteena. Räsänen vetosi, että homoseksuaaliset suhteet ovat jumalan tahdon vastaisia.

Myöhemmin maaliskuussa kristillinen nuortenlehti Nuotta julkaisi homoutta vastustavan videon. Molempien kohujen myötä kirkosta erosi tuhansia jäseniä.

Mäkinen näkee mediakohussa myös hyvää

Kirkkoa ravistelleet kohut ovat arkkipiispan mielestä olleet myös hyvä asia. Kari Mäkinen arvioi, että ihmisten mielikuva kirkosta on jopa monipuolistunut kohun keskellä, sillä kohujen myötä on tullut selväksi se, että kirkossa on monia eri mielipiteitä. Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa kuitenkin, että kirkon tehtävä ei ole kilpailla median tilasta tai mielikuvista.

- Kirkko ei dominoi julkisuutta. Niin oli 200 vuotta sitten. Niin ei ole enää. Nyt julkisuutta hallitsee media.

Kärjekkäistä puheista pitää ottaa vastuu

Mäkisen mielestä kirkon eri toimijoiden ei pitäisi käydä mediassa sisäistä valtataistelua, vaan antaa ääni niille ihmisille, jotka eivät ylitä uutiskynnystä.

Mäkinen toivoisi enemmän malttia, kun eri ihmiset ja yhteisöt tuovat mielipiteitään kirkosta ja sen linjoista julkiseen keskusteluun. Hän muistuttaa, että aikuisten on otettava vastuu puheistaan, vaikka olisikin mielestään oikeassa.

- Omia totuuksia ei voi julistaa riippumatta siitä, haavoittaako se toista vai ei. Toisia ei saa loukata, Mäkinen jatkaa.