Kuusamon geenitutkimus vauhtiin

Kuusamossa tehtävä kansainvälinen geenitutkimus käynnistyy käytännössä ylihuomenna, jolloin reilut sata vapaaehtoista kuusamolaista aloittaa verinäytteiden luovutuksen. Kenttätyö Kuusamossa jatkuu kesäkuun alkuun saakka.

Kuusamolaisten geenit tutkitaan tulevien vuosien aikana perinpohjaisesti. Kuva: YLE/Ensio Karjalainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markus Perola odottaa ensimmäisiä tuloksia kuusamolaistutkimuksesta vielä kuluvan vuoden aikana.

- Ensimmäiset väestötason erot selviävät vuoden loppuun mennessä, mutta geenitutkimuksia teemme vielä vuosia.

- Mielenkiintoisin asia meille geenitutkijoille on se, että miten voimme määrittää kuusamolaisten alkuperäiset kromosomit eli ne kromosomit, joita tänne Kuusamoon aikoinaan muuttaneet kantoivat mukanaan. Sen tutkimiseen kuluu vuosi pari.

Osa kansainvälistä tutkimusta

Geenitutkijat kiinnostuivat Kuusamosta, koska kuntalaisten geeniperimä on säilynyt poikkeuksellisen puhtaana.

Kuusamo on tutkimuksen kannalta otollinen paikka, sillä kunnalla on poikkeuksellinen väestöhistoria. Parinsadan vuoden ajan kuusamolaiset ovat avioituneet pääosin keskenään, joka selittää tavallista puhtaamman geeniperimän.

Nyt käynnistyvä tutkimus hakee vastauksia muun muassa suomalaisten lihavuuden, diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän ympäristöön ja perimään liittyvistä riskitekijöistä.

Yksi vapaaehtoisista tutkimukseen osallistuvista on kuusamolainen Marjo Jurmu.

- Haluan antaa oman panokseni tälle tutkimukselle. Mielestäni olen hyvä tutkittava, sillä vanhempani ovat monessa polvessa kuusamolaisia. Enkä tiedä suvussa yhtään, joka ei olisi kuusamolainen, Jurmu kertoo.