KKO:n päätös peitetoiminnasta oli odotettu

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani pitää Korkeimman oikeuden päätöstä poliiisin peitetoiminnasta odotettuna. Tapani arvioi, ettei peitetoiminnalla hankituilla tiedoilla ollut ratkaisevaa merkitystä käräjäoikeuden päätökselle Ulvilan murhajutussa.

peitetoiminta
Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.
Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.Kimmo Gustafsson / YLE

Korkein oikeus on päättänyt, että keskusrikospoliisi joutuu antamaan peitetoimintaansa koskevia asiakirjoja niinsanotussa Ulvilan murhajutussa. Rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan päätös ei ollut yllätys, koska viime vuosina on painotettu, että syytetyllä pitää olla aito mahdollisuus puolustautua.

Tapani arvelee, että Ulvilan tapauksessa poliisin peitetoiminnalla hankitulla tiedolla oli loppujen lopuksi vain marginaalinen merkitys käräjäoikeuden antamaan tuomioon.

- On vaikea sanoa, minkälaista näyttöä peitetoiminnalla on pystytty hankkimaan ja mikä sen arvo on ollut. Minulle on jäänyt se käsitys, että Auerin saama tuomio perustuu aika paljon muuhun näyttöön.

Tapanin mielestä Korkeimman oikeuden päätös peitetoiminnan avaamisesta perustuu siihen, että otetaan vakavasti epäillyn ja syytetyn oikeudet.

-Tässä yritetään turvata KRP:n oikeutetut intressit pitää salassa se ydinasia, miten hankitaan tällaista tietoa ja kuka sitä hankkii. Samalla halutaan varmistaa syytetylle oikeus saada tietää ,mitä näyttöä peitetoiminnalla on onnistuttu hankkimaan.

Lähteet: YLE Satakunta