60-vuotias Alatalo unelmoi laulujen tekemisestä

Vastikään 60 vuotta täyttänyt Mikko Alatalo unelmoi siitä, että alkaisi taas tehdä lauluja. Hänen tilillään on jo 600 julkaistua kappaletta, mutta nyt kansanedustajan työ vie aikaa. Tosin tyytymätön hän ei nykyiseenkään elämään ole, sillä ihmisen pitää mennä sen mukaan miten elämä häntä vie.

Seitsemän vuotta ihmisten laulattamista Tammerkosken rannalle teki minusta viimeistään tamperelaisen, vaikka olenkin kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, sanoo Mikko Alatalo. Kuva: YLE /Mari Siltanen

- Ennen kaikkea palaan sitten vielä joskus musiikkiin, ja ehkä kirjoittamaan. Tällä elämänkokemuksella voisi kirjata kansien väliin kommelluksia. Olen hyvin nöyrä siitä että olen saanut kokea monenlaisia asioita.

Vaikka Mikko on maalaispoika, on maailma tullut tutuksi. Kansanedustaja-muusikko yhdistelmän monipuolisuus on tullut monta kertaa vastaan.

- Palasin kerran Espanjasta, jossa oli pitänyt kalvosulkeiset paikallisille tulevaisuusvaliokunnan työstä. Seuraavaksi menin Kaivohuoneelle keikalle, jossa opiskelijayleisö oli siniset silmälasit päässä.

Niin on hyvin kuin käy

Mikko opetteli teksien tekemistä Juice Leskiseltä ja toisaalta hän opetti Juicelle diminutiivisoinnut. Juicen ja toisaalta Harri Rinteen tapaaminen 70-luvulla Tampereella oli merkittävä alku muusikon uralle.

Uraan mahtuu niin Poppaloora, Hittimittari kuin Välikausitakki. Kaduttaako mikään?

- Ei kaduta, mutta ehkä on musiikillisia juttuja, jotka eivät olleet kauhean korkea tasoisia. Esimerkiksi voitettiin Syksyn sävel Mummoni ja moukarinheitolla. Ei se mikään musiikillinen riemuvoitto ollut, mutta ihan hauska juttu.

Mikko on heittäytynyt asioihin, eikä ole sen kummemmin suunnitellut.

- Se on hyvin niin kuin käy. Ihmisen pitää mennä sen mukaan miten elämä häntä vie.

Ikäkriisiä Mikko ei sano potevansa. Se oli ehkä silloin, kun hän täytti 50 vuotta. Ajatuksia ikä on vain kirkastanut.

- Entistä enemmän olen tiedostanut sen mitä Sielunmiljonäärissäkin sanotaan, että sisältäni säästötilin löysin, jota voin vain tuhlata. Se perusajatus, että olemme olemassa vain toisiamme varten.