Närästys ei naurata

Närästys voi olla happamia röyhtäyksiä tai sisuskaluja raastavaa kipua, joka pysäyttää ihmisen täysin. Jos kivut yltyvät pahaksi, kannattaa käydä lääkärissä. Myös ruokailutottumuksilla voi vaikuttaa vaivaan.

Närästyslääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Kuva: Goodshoot.com

Tuntuu polttavaa kipua rintalastan takana. Ääni käheytyy. Ummettaa. Kipu on niin hirveä, ettei pysty keskittymään mihinkään. Lahden terveyskioskin Helena Launiemi kertoo närästysoireiden olevan pahimmillaan niin voimakkaita, että tilaa luullaan sydäninfarktiksi.

- Lääkäreilläkin on joskus vaikeuksia tunnistaa närästysoireita, hän sanoo.

Toisille närästys on happamia röyhtäisyjä ja toisille niin kovia tuskia, ettei pysty tekemään muuta kuin voihkimaan. Närästys on Launiemen mukaan yleistynyt viime vuosina.

- Jopa joka kymmenes suomalainen kärsii närästyksestä. Tämän huomaa myös Terveyskioskilla, asiakkaiden kanssa keskustellessa.

Närästyksen tunnistaminen on vaikeaa. On kuitenkin tiettyjä, tyypillisiä oireita kuten polttavaa kipua rintalastan takana tai ylävatsassa. Lisäksi suuhun voi nousta kitkerää nestettä ja ääni voi käheytyä.

Syy kannattaa selvittää

Lievimmilläänkin närästys on niin ikävä vaiva, että sen syy kannattaa aina selvittää, suosittelee Launiemi.

Hän kertoo, että monesti ikävän vaivan aiheuttavat väärät ruokailutottumukset. Myös stressi, tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö aiheuttavat närästystä.

Närästys johtuu mahalaukun suolahappojen nousemisesta ruokatorveen, jonka sulkijalihas avautuu omia aikojaan, minkä seurauksena hapot kulkevat väärään suuntaan.

- Jos voimakasta närästystä esiintyy kaksi kertaa viikossa tai useammin, on syytä mennä lääkäriin. Pahimmissa tapauksissa kyse voi olla refluksitaudista, jonka toteamiseksi tehdään yleensä mahalaukun tähystys, sanoo Launiemi.

Alkuun närästystä voi lievittää reseptivapailla lääkkeillä, mutta oireiden pitkittyessä asia kannattaa tutkia, sillä seuraukset voivat olla vakavia.

- Ruokatorvi saattaa tulehtua ja hapot voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Ruokailutottumukset tarkistukseen

Ensiavuksi kelpaavat siis reseptivapaat lääkkeet, mutta omalla toiminnalla voi lievittää närästystä huomattavasti.

- Närästyksen alkaessa ei kannata asettua makuulle, sillä se helpottaa happojen nousemista ruokatorveen. Ihmisen mennessä nukkumaan kannattaa laittaa jotain sängynjalkojen alle tai tukea itsensä tyynyillä puoli-istuvaan asentoon.

Jos huomaa, että närästys tulee aina ruokailun jälkeen, terveysammattilaiset suosittelevat pienentämään annoksia. Samalla kannattaa tarkistaa ruokailutottumukset perin pohjin. Kahvi, sitrushedelmät ja rasvainen ruoka pahentavat närästystä.

- Myös monet nautintoaineet kuten alkoholi, tupakka ja suklaa pahentavat närästystä, joten niitä kannattaa myös välttää, toteaa Helena Launiemi.