Savonlinnan Jarmo janoaa vuoden 1995 MM-toisintoa

Jarmo Karjalainen (58) uskoo kiekkoleijonien taistelevan Slovakiassa kultamitalista. "Sitä varten täällä ollaan. Kukaan ei odota tältä joukkueelta mitään kuten ei odottanut silloinkaan", vuodesta 1978 kisoja seurannut konkari arvioi.

Jarkko Immonen
YLE / Etelä-Savo

Karjalainen on kiekkomies henkeen ja vereen. Meneillään on 29. MM-kisat paikan päällä, takana vajaat 200 tuomaroitua Mestisottelua. Nykyään mies toimii SaPKon peleissä otteluvalvojana ja toimii paikallisen erotuomarikerhon kouluttajana.

Pääsisiäiseltä alkaneella Slovakian kisamatkalla vierähtää kolmisen viikkoa. Matka kisakaupunkiin ja takaisin taittuu moottoripyörällä.

- Nyt oli upea ajella aurinkoisessa säässä. Vuosi sitten ajettiin Juvalta Mikkeliin jalat sohjoisessa asfaltissa, ettei kaaduttu.

Kokemus rahaa arvokkampi

Kisarupeama haukkaa ison osan Koneen hissasentajan vuosilomista. Lompakkoonkin syntyy melkoinena lovi.

- Ei kuluja kannata laskea, kun vaimon ja työnantajan kanssa on päästy yhteisymmärykseen. Jotain se maksaa, mutta enemmän se antaa.

Yksin ei Karjalaisen tarvitse kisoja jännittää. Witosketju-nimiseen kannattajaryhmään kuuluu nelisenkymmentä leijonafania. Bratislavassa joukko majoittuu huoneistohotelliin keskellä vanhaa kaupunkia.

- Yhteisöllisyys on se isoin juttu. Porukassa on hifkiläisiä, jokerilaisia, ässäläisiä, hpk-laisia ja jyppiläisiä, mutta täällä kaikki ovat suomalaisia. Talven jännitteet unohtuvat kun saavumme kisakaupunkiin. Vaikka porukassa on myös ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia tai latvialaisia, kaikki ollaan kavereita keskenään.

Takatukka ja Immonen

Yli 30-vuotisen huippuhetkeä ei tarvitse miettiä. Vuoden 1995 kultakisat Karjalainen seurasi perheensä kanssa Tukholmassa.

Karjalaisen usko Suomeen on horjumaton, vaikka ainoasta mestaruudesta on vierähtänyt 16 vuotta.

- Sitä varten tänne aina tullaan. Tänä vuonna meillä on loistava hyökkäys ja maalivahtiosasto. Puolustus näyttää vaillinaiselta, mutta hyvinhän pojat ovat pelanneet. Tilanne on samankaltainen kuin 1995, jolloin kukaan ei uskonut etukäteen joukkueeseen.

Jarmo Karjalaisella on tämän vuoden joukkueesa kaksi selkeää suosikkia. Juhamatti Aaltonen on lunastanut paikkansa Witosketjun sydämistä. Toinen suosikki Jarkko Immonen on Karjalaisen kotikaupungin kasvatteja.

- Takatukka Aaltonen on aivan loistava. Rantasalmen sulttaani taas on hieno pelimies. Vaatimaton kaveri, joka ei tuo itseään esille kaukalon ulkopuolella, Karjalainen kehuu Venäjällä AK Bars Kazanissa pelaavaa Immosta.

- Olen tavannut Jaken usein kisakaupungin kaduilla aiemmissa kisoissa.

Lähteet: YLE Etela-Savo