Pohjoisnavan jääpeitteen sulamisesta raju ennuste

Arktinen jääpeite sulaa nyt nopeammin kuin tutkijat ovat kyenneet ennustamaan. Jään sulaminen on myös johtamassa voimakkaaseen merenpinnan nousuun, sanoo Oslossa päämajaansa pitävä kansainvälinen tutkimusjärjestö.

luonto

Arktisen alueen lämpötilat ovat kuluneiden kuuden vuoden aikana nousseet nopeammin kuin koskaan sinä aikana, kun tilastoja on pidetty. Vertailukelpoinen tilastoaineisto ulottuu 1880-luvulle saakka.

Pohjoisen jäämeren jääpeite sulaa myös nopeammin kuin YK:n ilmastopaneeli IPCC ennusti vuonna 2007, toteaa Arctic Monitoring and Assessment Program AMAP tuoreessa raportissaan.

AMAP uskoo, että arktinen alue sulaa kesäaikaan käytännössä kokonaan 30 - 40 vuoden kuluttua.

Järjestö arvelee myös, että YK:n ilmastopaneeli on ollut liian varovainen merenpinnan nousua koskevissa ennusteissaan. IPCC ennusti merenpinnan nousevan tämän vuosisadan loppuun mennessä 19 - 59 senttiä. IPCC ei kuitenkaan huomioinut esimerkiksi Etelämantereen sulamista, koska epävarmuustekijät olivat liian suuret.

Nyt laskentamenetelmät ovat kehittyneet. AMAP ennustaa merenpinnan nousevan globaalisti 90 - 160 senttiä vuoteen 2100 mennessä.

Vuosina 2003 - 2008 merenpinta on noussut keskimäärin 3,1 milliä vuodessa. Grönlannin sulaminen on vastannut tästä noususta 40 prosenttia.

AMAP:n mukaan Meksikon kokoisesta Grönlannin jäätiköstä suli vuosittain 50 miljardia tonnia jäätä vuosina 1995 - 2000. Vuosina 2004 - 2008 sulaminen oli kiihtynyt 200 miljardiin tonniin vuodessa.

Alueellisesti merenpinnan nousu vaihtelee hieman riippuen esim. virtauksista ja tuulista. Silti ennustetun suuruinen nousu uhkaa monia alavilla rannikoilla sijaitsevia kaupunkeja, kuten Lontoota ja Shanghaita.

Raportista keskustellaan huomenna keskiviikkona Kööpenhaminassa alkavassa seminaarissa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP