Sarjakuvafestivaalien esikuva täyttää 30 vuotta

Suomen sarjakuvafestivaalien uranuurtaja ja esikuva Kemin Sarjakuvapäivät täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Festivaali ja sen yhteydessä järjestettävä sarjakuvakilpailu on nostanut esille muun muassa useita kotimaisen sarjakuvan eturivin piirtäjiä.

kulttuuri
Karvisen ja Eskon koti.
Viime vuonna Kemin Sarjakuvapäivien päänäyttelyn teemana oli Karvinen.YLE / Antti Heikinmatti

Kemin Sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Ilpo Koskelan mukaan juhlanäyttelyssä käännetään katseet sarjakuvapäivien historiaan. Kemin sarjakuvapäivät oli aloittaessaan vuonna 1981 ensimmäinen festivaalimuotoinen sarjakuvatapahtuma.

- Kemin jälkeen aika pian sarjakuvafestivaaleja alettiin järjestää Helsingissä, ja niitä on järjestetty myös muun muassa Turussa ja esimerkiksi Siilinjärvellä. Tampereen sarjakuvatapahtuma on tullut mukaan 2000-luvulla, Koskela sanoo.

Piirtäjät tulevat Kemin sarjakuvakilpailusta

Itsekin Kemin sarjakuvakilpailussa menestynyt Koskela nostaa festivaalin tärkeimmäksi anniksi sen, että kilpailu on nostanut esiin sankan joukon eturivin sarjakuvapiirtäjiä.

- Iso osa kotimaisista piirtäjistä on lyönyt itsensä läpi Kemissä ja tänä päivänä voi sanoa, että iso osa ruotsalaisista piirtäjistä myös, Koskela kehuu.

Kemin sarjakuvakilpailussa menestystä ovat saaneet muun muassa Kiroilevasta siilistä tuttu Milla Paloniemi, joka voitti vuoden 2007 Strippi-Lempin, sekä novellisarjan vuorollaan voittaneet Ville Pirinen ja Kati Kovàcs.

Mämmilän kävijäennätys yhä lyömättä

Pitkästä historiasta Koskela nostaa esille muutamia mieliinpainuneimpia festivaaleja. Esimerkiksi vuoden 1995 Mämmilä-näyttelyn Kemin taidemuseoon tuoma yleisöennätys lienee yhäkin rikkomatta.

- 90-luvun puolivälin "ison rahan vuodet" olivat tietysti hienoja, kun saattoi tehdä todella isoja juttuja. Tältä vuosituhannelta voisi nostaa esille vaikkapa vuoden 2004 Moebius-näyttelyn ja musiikki ja sarjakuva -teeman, Koskela listaa.

Viime vuosina sarjakuvapäivien järjestelyt ovat olleet Sarjakuvakeskuksen vastuulla, ja kaupungin rooli on ollut lähinnä taloudellinen. Festivaalin rahoittajiksikin on kuitenkin saatu myös muita tahoja, Koskela kertoo.

Toukokuun puolivälissä 13.-15.5. järjestettävien sarjakuvapäivien suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Lähteet: YLE Perämeri