1. yle.fi
  2. Uutiset

Panoksena viimeinen välieräpaikka

Kangasniemen lohkon finaalissa 3.5. kohtasivat Pertunmaan yhtenäiskoulu ja Siilin koulu Pieksämäeltä.

Tiiä häntä
Juontaja Satu Haapanen käynnistää sananselityksen ajan Pertunmaan joukkueelle. Joukkueessa Perttu Ratilainen, Leena Ahtiainen ja Pentti Laitinen.
Juontaja Satu Haapanen käynnistää sananselityksen ajan Pertunmaan joukkueelle. Joukkueessa Perttu Ratilainen (7. lk), Leena Ahtiainen (8. lk) ja Pentti Laitinen (9. lk).YLE / Arja Hovi

Molemmilta joukkueilta löytyi vastaus kaikkiin muihin paitsi musiikkikysymykseen. Niin joukkueet kuin juontajakin olivat varmoja, että myydyimmän levyn tekijä on The Beatles.

Kahdeksan kysymyksen jälkeen oltiin tasapisteissä 10 - 10. Tuomari Ari Rautio valitsi lisäkysymykseen eduskuntavaalitietoa ja pyysi joukkueita kertomaan Etelä-Savosta läpimenneet kansanedustajat. Molemmat joukkueet muistivat kaksi kansanedustajaa, joten kisa jatkui: kuinka monta prosenttia äänistä sai Etelä-Savossa eniten ääniä kerännyt puolue? Toinen lisäkysymys toi voiton Pertunmaalle, jonka arvaus prosentista osui lähemmäksi. Välieräpaikka ratkesi pistein 12 - 10.

Ensimmäisessä välierässä 10.5. kohtaavat Punkaharju ja Urheilupuiston koulu Mikkelistä. Toisesta finaalipaikasta kisaa Pertunmaan kanssa Talvisalon koulu Savonlinnasta 17.5. Kymmenes Tiiä häntä -voittaja selviää finaalissa 24.5.

Näitä kysyttiin:

1. Mikä on Suomen kansallispuu?

2. Jos kartan mittakaava on 1:10000, miten pitkä matka on 2 cm kartalla?

3. Missä sijaitsevat Victorian putoukset?

4. Sananselitykset

5. Absoluuttinen Nollapiste on bändi, mutta paljonko absoluuttinen nollapiste on celsiusasteissa?

6. Mikä on maailman kaikkien aikojen myydyin äänilevy/LP-levy?

7. Miksi Tarja Halonen ei asetu ehdolle vuoden 2012 presidentinvaaleissa?

8. Mikä kaupunki? 3 pisteen vihje: Kaupungissa on viisi lentokenttää: Domodedovo, Seremetjevo I ja II, Vnukovo ja Bykovo. 2 pisteen vihje: Se on maansa taide-elämän keskus, joka tunnetaan erityisesti baletista ja Bolshoi-teatterista. Sieltä ovat kotoisin rock-yhtyeet Alisa, Aria, Master, Neprikasaemye ja Gorky Park. 1 pisteen vihje: Tästä kaupungista on maansa pääsarjassa kuusi jalkapallojoukkuetta: Dynamo, Lokomotiv, Moskva, Spartak, Torpedo ja TsSKA.

Lisäkysymykset:

Luettele Etelä-Savosta eduskuntavaaleissa läpimenneet kansanedustajat. Kuinka monta prosenttia äänistä sai Etelä-Savossa eniten ääniä kerännyt puolue?

Vastaukset:

  1. rauduskoivu, 2. 1 cm = 100 m, 2 cm =200 m, 3. Afrikassa, Sambian ja Zimbabwen rajalla, 5. -273,15, 6. Michael Jacksonin Thriller, 7. Suomessa voi presidenttinä olla korkeintaan kaksi kautta peräkkäin, 8. Moskova

Eteläsavolaiset kansanedustajat ovat Jouni Backman, Katri Komi, Jari Leppä, Lenita Toivakka, Kaj Turunen ja Pauliina Viitamies. Kolme eniten ääniä kerännyttä puoluetta Etelä-Savossa olivat Keskusta, SDP ja Perussuomalaiset. Eniten ääniä sai Keskusta, 26,8 prosenttia.

Lue seuraavaksi