KKO: "Sepon" henkilöllisyys pysyy salassa

Korkein oikeus (KKO) on tänään määrännyt keskusrikospoliisin antamaan peitetoimintaa koskevia asiakirjoja niinsanotussa Ulvilan murhajutussa. Peitetoimintaa koskevista raportista ja pöytäkirjasta tulee toimittaa rikosasiaa käsittelevälle Vaasan hovioikeudelle jäljennökset. Asiakirjoista voi salata peitetoimintaa suorittaneiden poliisimiesten henkilöllisyys sekä tietoja peitetoiminnan suunnitelmista.

peitetoiminta
Puolustusasianajaja Juha Manner ja syytetty Anneli Auer.
YLE / Mari Itkonen

KKO:n tänään antaman päätöksen mukaan poliisin ei tarvitse paljastaa tapaukseen liittyviä seuranta-, salaamis- ja yhteydenpitomenetelmiä.

Peitetoimintaa koskeneiden asiakirjojen osalta KKO totesi, että oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellyttämiseksi vastaajalla on käytettävissään rikostutkinnan aikana kertynyt aineisto. KKO perustelee päätöstään muun muassa sillä, että asianosaisilla täytyy olla mahdollisuus saada tieto toistensa esittämistä väitteistä ja todisteista sekä kommentoida niitä.

Vastaajan oikeus esitutkinnan aikana kertyneeseen aineistoon ei ole kuitenkaan poikkeukseton. Vastaajan oikeutta saattavat rajoittaa kilpailevat intressit, kuten tarve pitää salassa poliisin rikostutkintamenetelmät.

KKO on määrännyt, että asiakirjajäljennökset on toistaiseksi pidettävä salassa muilta kuin asianosaisilta.

Lähteet: YLE Satakunta