1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Männyn tyvitervastautia Kyrönmaalla

Männyn tyvitervastauti on levinnyt Kyrönmaalle. Varmistettuja havaintoja ja uusia epäilyjä on Isostakyröstä ja Vähästäkyröstä. Lisäksi Metsäntutkimuslaitos tutkii parhaillaan Ylistarosta tehtyä havaintoa.

Kotimaan uutiset
Tyvitervastautia reilun kymmenen vuoden ikäisessä mäntytaimikossa.
Männyn tyvitervastautia esiintyy muun muassa Isokyrön Palhojaisissa reilun kymmenen vuoden ikäisessä mäntytaimikossa.YLE/Pasi Takkunen

Tautia on esiintynyt aikaisemmin vain kerran pohjalaismetsissä, viisi vuotta sitten Alajärven Möksyssä. Tauti on sen sijaan pahin metsien terveyden uhka Kaakkois-Suomessa ja Saimaan ympäristössä.

Metsäalan ammattilaiset eivät toistaiseksi osaa sanoa, miten tauti on levinnyt Kyrönmaalle.

- Sitä yritetään parhaillaan selvittää paikallisten toimijoiden ja Metsäntutkimuslaitoksen kanssa, kertoo metsänhoitopäällikkö Antti Pajula Metsäkeskus Etelä-Pohjanmaasta.

Pohjalaismetsien varmistetut ja epäillyt löydöt ovat kaikki samanikäisistä, reilut kymmenen vuotta sitten istutetuista mäntytaimikoista.

- Tämä samanikäisyys selvisi meille vasta viime viikolla. Yksi pohdinnan aihe on se, että voiko tauti olla peräisin samasta taimialkuperästä, Antti Pajula jatkaa.

Sienitauti lahottaa

Männyn tyvitervastauti on sienitauti, joka tunnetaan myös männynjuurikäävän nimellä. Tauti tappaa mäntyjä ryhmittäin. Tautipesäkkeessä on keskellä kuolleita puita ja pesäkkeen reunoilla harsuuntuneita puita, jotka kuolevat parin vuoden kuluessa tartunnasta.

Tyvitervastauti lahottaa männyn juuria. Tauti leviää terveiden mäntyjen juuriin sairaiden mäntyjen juurien kautta. Lisäksi juurikäävän itiöt tartuttavat tuoreita kantopintoja, joista sieni etenee lahottamaan kantojen juuristoa. Itiöt lähtevät leviämään, kun lämpöä on vähintään viisi astetta. Tyvitervastauti voi levitä männyn lisäksi myös muihin puulajeihin, puhtaissa koivikoissa sitä ei ole tavattu.

Metsänomistajat valppaiksi

Metsäammattilaiset pyytävät metsänomistajia tarkkailemaan omia metsäpalstojaan. Jos epäilyjä löytyy, niistä kannattaa välittömästi ilmoittaa metsänhoitoyhdistykselle.

Tyvitervastautia on vaikea torjua.

- Tuhoalueilla tulee ennen kaikkea välttää kesäaikaisia hakkuita. Jos puita kuitenkin hakataan kesällä, tuoreet kaatopinnat tulee heti kaadon yhteydessä käsitellä ns. harmaaorvakkavalmisteella tai urealiuoksella, neuvotaan metsäkeskuksesta.

Mäntypistiäisestä päästiin

Pohjalaismetsiä pari vuotta kiusanneet mäntypistiäistuhot ovat sen sijaan helpottamassa. Viranomaiset uskovat, että uusia löytöjä ei tänä kesänä enää juurikaan tule. Mäntypistiäisen luontainen virus levisi viime kesänä ja pysäytti tuhot. Mäntypistiäiset ehtivät nakertaa neulasia yhteensä noin 300 000 hehtaarin alueella pohjalaismaakunnissa.

Myyräkanta on puolestaan taas vahvistumassa, mikä taas aiheuttaa tuhoja taimikoissa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi